Német állampolgárságú volt a gránátos embercsempész

A bűnügyi felderítők adatai alapján nem ez volt a német állampolgárságú férfi első csempészfuvarja. A férfi készült arra, hogy nem engedi magát elfogni, szerencsére nem a rendőrökre és nem a rendőri intézkedés miatt megálló vétlen autósok felé dobta el a kézigránátját.

Végh Attila
Forrás: MTI, kisalfold.hu (MW)2020. 10. 27. 19:34
Vitnyéd embercsempész helyszín
Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia felől csempészett szír migránsokat az a német állampolgársággal, valamint bejelentett ausztriai lakcímmel és magyar rendszámú autóval is rendelkező férfi, aki október 26-án azért végzett magával, nehogy a rendőrök elfogják. A kezében felrobbant kézigránáttól az öngyilkos holtteste a felismerhetetlenségig összeroncsolódott, ezért a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ munkatársai is részt vettek az azonosításában. A rendőri intézkedés során életét vesztett embercsempész halálnak ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség rendelt el vizsgálatot, az embercsempészet hátterének, a szállító kapcsolatainak, megbízóinak, a szír migránsok beszervezőinek azonosítását párhuzamos eljárásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság hajtja végre.

A rendőrség információi szerint a német állampolgárságú embercsempész tegnap délelőtt vette fel Röszke környékén azt az öt szír migránst, akiket szerb bűnözők csempésztek át a határon. A szállító vállalta, hogy az illegális bevándorlókat elviszi Ausztriába. Megfelelő helyismerettel rendelkezett, így a soproni határszakasz egyik kis mellékútján tervezte az átjutást. A csornai, kapuvári és győri rendőrökkel egyeztetve az NNI nyomozói azonban a 85-ös úton, Vitnyédnél állították meg az embercsempész autóját.

Az 52 éves, német állampolgárságú férfi először úgy tett, mint aki engedelmeskedik a rendőri intézkedésnek, ám amikor autójával félreállt, és annak motorját leállította, kipattant a járműből. A kocsiban ülő migránsok is futásnak eredtek, ezzel zavarva meg a rendőröket. Csak az autó csomagtartójában megbújó két szír késlekedett, őket el is fogták a helyszín közelében a rendőrök, de az embercsempész és három másik migráns elfutott.

A rendőrök látták, hogy a sofőr kezeiben egy pisztoly és egy kézigránát van, ezért csak a golyóálló mellények felvétele után kezdték el követni. Többször, több nyelven felszólították a megállásra és fegyverei eldobására, de a menekülő nem reagált semmire, még a figyelmeztető lövésekre sem. A település temetője felé futott, onnan akart elérni egy kisebb erdőt. Amikor észrevette, hogy a rendőrök elállták az útját, és nincs esélye, megállt, maga felé fordította a fegyverét, majd kioldotta a kézigránátot, és felrobbantotta magát. A szerb gyártmányú, illegálisan beszerzett katonai támadó gránát darabokra tépte a testét, esélye sem volt a túlélésre.

A német állampolgárságú férfi ismert embercsempész volt Ausztriában, éppen eljárás is folyt ellene hasonló ügyben. Tudhatta, ha elfogják a rendőrök, akár 15–20 éves büntetést is kaphat, valószínűleg ezért végzett magával. Szerencsére nem lőtt rá senkire engedély nélkül tartott fegyverével.

A három megszökött szírt nyomkereső kutyákkal és helikopterekkel is keresték a magyar rendőrök. A szemtanúk szerint a migránsok is a temető felé futottak, és onnan a mezőn át indultak el a határ felé. Az esetről az osztrák rendőröket is értesítették, akik Ausztria területén elfogták a három szökevényt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.