Nemzetközi szövetséget kötött az ELTE

Csókás Adrienn
2019. 08. 30. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy neves külföldi egyetemmel kötött szövetséget az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Borhy ­László rektor lapunknak elmondta: új korszak nyílik az európai felsőoktatásban, mivel az összefogás révén a korábbinál jóval szélesebb körű együttműködésre kapnak lehetőséget az európai egyetemek. – Az Európai Bizottság 2018-ban írta ki a pályázatot, amelynek az a célja, hogy 2024-re legalább 24 európai egyetemi összefogás, konzorcium jöjjön létre, amelyek összehangolják, átjárhatóvá teszik a képzéseiket. A pályázaton 54 szövetségből 17 kapott most támogatást, köztük a CHARM-EU nevű formáció, amelyet az ELTE, a Barcelonai Egyetem, a dublini Trinity College, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem alkot – mondta lapunknak a rektor. Hozzátette: a nyertes konzorciumok 5-5 millió eurós támogatást kapnak három évre, és ebből a pénzből kell átjárhatóvá tenniük a képzéseiket.

– Első körben száz hallgató részvételével indul az áthallgatás, de szeretnénk elérni, hogy a pilot program végére a teljes hallgatói állomány részére elérhetővé váljon a kétéves mobilitási projekt. A részt vevő diákok micromaster fokozatú diplomát kapnak – számolt be róla Borhy László, megjegyezve: az összefogás az oktatási mobilitáson túl kutatási együttműködéseket is magában foglal.

Palkovics László innovációs miniszter a pályázatot bemutató sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézmények létrehozása a cél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.