Néppárti álomból törpepárti valóság

Totális vereséggel ér fel a Jobbik egyetlen mandátuma, amit a vasárnapi európai parlamenti választáson szerzett. A személyi következmények azonban elmaradnak, a párt vezetői magyarázkodásba kezdtek, a kormányra és az Állami Számvevőszékre próbálják hárítani a felelősséget. Elhibázott stratégia volt a Jobbik néppártosodása, a vasárnapi eredményt pedig nem szabad személyi következmények nélkül hagyni — vélekedett ugyanakkor Horn Gábor politológus.

2019. 05. 28. 6:18
GYÖNGYÖSI Márton; JAKAB Péter
Jakab Péter és Gyöngyösi Márton a túlélésre játszik Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék vezető erejéből a törpepárt pozíciójába navigálta magát a Jobbik a vasárnapi európai parlamenti választás eredménye alapján. Az eddigi három mandátumból mindössze egyet sikerült megtartania, a párt elvesztette szavazói jelentős részét. Öt évvel ezelőtt ugyanis összesen 340 ezren szavaztak a Jobbik listájára, míg most vasárnap 120 ezerrel kevesebbet, alig 220 ezer voksot sikerült szerezniük.

Ennél is látványosabb a párt zuhanása a tavalyi országgyűlési választással összevetve, hiszen a párt, amely 2018 áprilisában még kormányváltásra készült, ugyan a célját nem érte el, de még csaknem húszszázalékos listás eredményt produkált, a Fidesz–KDNP mögött a második helyet érte el.

Jakab Péter és Gyöngyösi Márton a túlélésre játszik
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Akkor Vona Gábor lemondott a pártelnöki posztról, majd a párt kettészakadt, a nemzeti radikalizmus hívei új szervezetet hoztak létre Mi Hazánk néven, a Jobbik pedig mélyrepülésbe kezdett.

A párt a katasztrofális EP-választási eredményt nem saját kudarcaként könyvelte el, a vezetők a kormányra és az Állami Számvevőszékre mutogatnak, mondván, ellehetetlenítették a pártot, „így már önmagában az is győzelem, hogy a Jobbik itt van, él és küzd Magyarországért”.

Emellett furcsa logikával azt igyekeztek megmagyarázni, hogy nem veszítették el ellenzéki erejüket, hiszen azzal, „hogy EP-választási eredményük alatta is maradt a tavalyi országgyűlési választáson elértnek, a legerősebb ellenzéki párt marad a Jobbik, hiszen mindezek a megméretések különböző választási metódusokat jelentenek.”

Az önkritika teljes hiányáról tanúskodik Sneider Tamás pártelnök tegnapi nyilatkozata is, akiben „fel sem merült, hogy lemondjon a Jobbik elnöki posztjáról”. A politikus a Magyar Hangnak azt mondta, hogy ilyen kérés nem érkezett hozzá, vagyis úgy tűnik, az őszi önkormányzati választásig ő fogja vezetni a pártot.

Az elnökség egyébként holnap dönt arról, kit küld az EP-be, így már az sem biztos, hogy a listavezető Gyöngyösi Márton képviseli majd Brüsszelben a Jobbikot.

Bár a pártvezetés túlélésre játszik, de már elhangzottak az első kritikák is a Jobbikban, illetve holdudvarában. Szotyori-Lázár Zoltán volt szolnoki jobbikos képviselő, Vona Gábor keresztfia tegnap a Facebookon azt írta: „Na, kedves Jobbik! Akkor most már ideje gondolkodni is egy kicsit! Változás nélkül nincs fejlődés.”

Szotyori-Lázár mellékelte Jakab Péter képét is, ami utalhat arra, hogy Sneider Tamás helyett a mostani szóvivőt tartja alkalmasnak az elnöki poszt betöltésére. Samu Tamás Gergely, a párt Békés megyei képviselője csak annyit fűzött pártja csúfos vereségéhez: „Ennyi volt.”

A néppártosodás útjára lépett párt az elmúlt években mindent megtett, és meg is kapott azért, hogy mint kormányváltó erő hatalomra kerüljön. Simicska Lajos volt médiavállalkozó minden támogatását a Jobbiknak adta, így pénzét és médiafelületeit sem sajnálta az akkor még Vona Gábor által vezetett alakulattól. A Jobbik 2017 tavaszán elképesztő méretű óriásplakát-kampányra kapott lehetőséget Simicska cégein keresztül.

A jóval piaci ár alatt szerzett plakátokkal céljukat ugyan nem érték el, hiszen az áhított kormánybuktatás elmaradt, a tiltott támogatás által megvalósult pártkorrupció viszont összesen 662 millió forintjukba került.

Mindez azért is érdekes, mert a mostani gyenge szereplést azzal is magyarázta Jakab Péter szóvivő, hogy a Jobbikra kirótt „jogtalan” számvevőszéki bírság behatárolta a párt kampánylehetőségeit, így most nem voltak óriásplakátjaik, ahogy nagyobb hirdetési felületeik sem.

– Az sem kizárt, hogy egy újabb számvevőszéki vizsgálattal próbálnak jogtalanul megfojtani minket – mondta Jakab. Tény, az ÁSZ júliusban kezdi meg a pártok 2017–2018. évi gazdálkodásának ellenőrzését, a szervezet pedig a Jobbik tavalyi kampánybeszámolójában is megállapított 136 millió forintos tiltott támogatást, vagyis a párt pénzügyei láthatóan nincsenek rendben.

– Vona Gábor lemondásával a Jobbik szisztematikusan felszámolta magát, és mára formailag szétesett – fogalmazott lapunknak Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője. Megítélése szerint a néppártosodás elhibázott stratégia volt, amivel átadták a terepet a pártból kiváltak által megalapított Mi Hazánknak, amely 3,33 százalékos, értékelhető eredménnyel zárta az EP választást.

– Ha a mostani gyenge szereplésnek nem lesznek komoly következményei a párt vezetésében, nem kizárt, hogy a maradék tagságot a Fidesz és a Mi Hazánk teljesen feléli – hangsúlyozta Horn Gábor, aki szerint az sem kizárt, hogy a párt országgyűlési frakciója is tovább fogyatkozhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.