Nincs az országban koronavírus

Kásler Miklós felszólalásával kezdődött a parlament tavaszi ülésszaka. Az emberi erőforrások minisztere napirend előtt a koronavírus elleni fellépést szolgáló kormányzati intézkedésekről beszélt.

2020. 02. 17. 13:43
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az azonnali kérdések órájában Harangozó Tamás (MSZP) arra várt választ, hogy a Honvédelmi Minisztériumban mikor ellenőrizheti, hogy a két kormányzati Airbus milyen célból és törvényesen járt-e Dubaiban, Abu Dabiban, Máltán. Állítása szerint már többször javasolt időpontot a tárcának, ám hiába. Németh Szilárd, a minisztérium államtitkára válaszában közölte: biztosítják a civil kontrollt és a képviselők tájékoztatási jogát, így Harangozó is kap időpontot az illetékes főosztálytól.

Ungár Péter (LMP) azt kérdezte, hogy a Fidesz miért hazudja magát zöld pártnak, amikor korábban L Simon László például elutasítóan beszélt a szélenergiától. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában egyértelművé tette, hogy a Fidesz egy kereszténydemokrata jobbközép párt, és a 2030-as klímapolitikai célok elérésben jobban halad mint például Svédország, vagy Luxenburg.

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint az „aljas” kormány a NAT-tal merényletet követ el a diákok és a tanárok ellen, a cigány gyerekektől pedig elveszi az esélyt, hogy a felsőoktatásba kerüljenek. Gulyás Gergely szerint nehéz azzal a NAT-ról vitatkozni, aki nem olvasta, vagy nem érti azt. Emlékeztetett arra, hogy Gyöngyöspatán a balliberális kormányzás alatt kezdődött a szegregáció, a jelenlegi kormányzás alatt viszont kétszeresére nőtt a cigány származású diákok száma a felsőoktatásban.

Bencsik János (Fidesz) azt kérdezte, milyen konkrét intézkedéseket tesz a kormány a klímavédelmi célok megvalósulása érdekében. A lakókörnyezet és a teremtett világ védelme mindenki érdeke

- hangsúlyozta.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: kiemelt cél a környezetvédelem és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, ezért klímavédelmi akciótervet fogadott el a kormány. Megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, megbüntetik a környezetkárosítókat, megszüntetik az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, elérhetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, a folyókat megvédik a külföldről érkező hulladékoktól, a Magyarországon működő multinacionális cégeket kötelezik a környezetbarát technológiák alkalmazására, és ösztönzik a hazai kkv-k megújulóenergia-termelését.

Nacsa Lőrinc (KDNP) azt kérdezte, hogy 2010 óta mennyivel nőtt a nemzeti vagyon?

Emlékeztetett arra, hogy a balliberális kormányok alatti rablóprivatizáció során az SZDSZ-es holdudvar és Gyurcsány Ferenc érdekeltségeinek magányvagyonává vált az állami vállalatok jelentős része.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár válaszában közölte: 2010-től napjainkig 6 ezer milliárd forinttal növekedett az állami vagyon. A visszavásárolt állami vagyon jelentős része az alapvető közszolgáltatásokat érintette, valamint a társadalom és az ország gazdagodását célozta – tette hozzá.

2010-hez képest kétszeresére nőttek az átlagkeresetek

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a gyenge forintról beszélt felszólalásában.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában azt mondta,

2010-hez képest kétszeresére nőttek az átlagkeresetek, és a devizahitelekből is jóval kevesebb van, miután kötelezték a bankokat a felelősség vállalására.

– Ma az árfolyama módosulása mást jelent, mint jelentett Bajnai Gordon kormányzása alatt, amikor 317 volt a forintárfolyam.

Viszontválaszában a jobbikos képviselő arról beszélt, a kormány lepaktált a bankokkal, és nem segített a devizahiteleseken sem.

Gulyás Gergely szerint a Jobbik és a DK között lévő szövetség alapja a hazugsághoz való viszony. – Aki nem látja a különbséget aközött, hogy 1,1 millió ingatlanszerződés van jelzálogban, és aközött, hogy ezt megszüntettük, továbbá 10 százalékos árfolyamgyengülés és 85 százalékos keresetjavulás között sem látja a különbséget, ne szólaljon fel ilyen vehemenciával – zárta szavait Gulyás Gergely.

Többen távol maradtak

Az azonnali kérdések órájában többen Orbán Viktort szerették volna kérdezni, ám a miniszterelnök távolléte miatt nem szólaltak fel. Az ellenzéki képviselők közül egyébként többen távol maradtak az interpellációk és az azonnali kérdések órájában is.

Dúró Dóra szerint álszent a kormányzati kommunikáció

Dúró Dóra független képviselő is a gyöngyöspatai helyzetről kérdezte a kormányt. A képviselő szerint Gyöngyöspatán azok a családok érdemelnek kártérítést, akik a helyi viszonyok miatt kénytelenek más településre vinni a gyermekeiket. Megítélése szerint álszent a kormányzati kommunikáció, miszerint szabad iskolaválasztás van, hiszen azzal, hogy egyes tanulók más, rendbontó gyerekek miatt nem jutnak megfelelő oktatáshoz, időt és pénzt áldozva kénytelenek a szülők más intézményt keresni.

Ágh Péter a déli határszakasznál lévő állapotok felől érdeklődött, mire Kontrát Károly válaszolt. Úgy fogalmazott,

ma a biztonság a legfontosabb, és Magyarország a legbiztonságosabb országok egyike.

– A kormány időben meghozta azokat az intézkedéseket, melyek a déli határ védelmét erősítik. A veszély nem múlt el, azonban a határon jelenleg is rengeteg migráns torlódott fel, és az embercsempész hálózatok is jelen vannak. – A határ a legális utazók számára nyitva van, illegálisan azonban senkit nem engedünk be – hangsúlyozta.

Rendhagyó felszólalás

A hagyományoktól eltérően a mai parlamenti idénynyitón nem a miniszterelnök szólalt fel napirend előtt. Úgy tudjuk ennek oka, hogy a legfontosabb kérdésnek a koronavírus elleni küzdelemről szóló tájékoztatást ítélte a kormány. Ebben a témakörben pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tudott hiteles és alapos beszámolóval szolgálni.

A börtönbiznisz sérti az emberek igazságérzetét

Az interpellációk óráját Budai Gyula nyitotta meg. A fideszes képviselő arról beszélt, hogy az utóbbi időben olyan bírói ítéletek születtek, melyek bűnözőknek ítéltek kártérítést. – Az esetek többségében eljáró balliberális oldal, és a Soros-ügyvédek hasznot húznak ebből. A börtönbiznisz néven futó iparág károsítja az államot, és sérti az emberek igazságérzetét. A battonyai rém, vagy az olaszliszkai lincselő milliókért perli az államot, amihez busás sikerdíj zsebre vágása mellett asszisztál több szervezet és politikus – mondta Budai Gyula, aki azt kérdezte, miként kíván a kormány megálljt parancsolni a börtönbiznisznek?

Völner Pál, igazságügyi miniszter válaszában arról beszélt,

az ügyvédi irodák felismerték a börtönbizniszben rejlő lehetőséget.

– 2017-19 között 8,6 milliárd forintot fizetett ki a tárca, ennek az összegnek a jelentős része ügyvédi számlákra került – jelezte a tárca vezetője, hozzátéve, hogy 2010 óta új börtönöket építettek, jobbak a börtönviszonyok, javultak az ellátás körülményei, emellett egyre több a munkalehetőség a raboknak, mégsem csökkent a kártérítések száma.

– Fontos, hogy elsősorban a sértettek oldalán fennálló tartozásokat rendezzék. Ennek érdekében a kormány nemzeti konzultációt indít, az Országgyűlés pedig az eredménynek megfelelően megalkotja a megfelelő jogszabályt – mondta a képviselő, hangsúlyozva: az elkövetők jogai nem előzhetik meg az áldozatok jogait.

A kártérítési per egy jól megszervezett pénzszerző akció volt

Horváth László (Fidesz) Gyöngyöspatáról szólva úgy fogalmazott: sok ember igazságérzetét sérti, hogy azok kaptak kártérítést, akik miatt sem tanulni, sem tanítani nem lehet, akik bántalmazták a tanáraikat, akik több száz tanórán nem vettek részt. Horvát szerint a kártérítési per egy jól megszervezett pénzszerző akció volt, ami mögött Soros György áll. Ám

a cigány családokat csak eszköznek használták a végcél érdekében, hogy Magyarországot újra rasszizmussal lehessen vádolni,

és eljárást csikarjanak ki ellene – hangsúlyozta. Horváth László szerint mindez álságos annak tükrében, hogy az országban soha nem látott számban dolgoznak újra cigány emberek, akik így eltarthatják a családjukat és a kormány mindenki, így a cigány gyermekek számára is ingyenes tankönyvet és étkezést biztosít.

Fotó: Mirkó István

Dömötör Csaba válaszában hangsúlyozta: Gyöngyöspatán nagyon sokan, nagyon sokat dolgoznak a cigány emberek felzárkóztatásáért, akik körében a felére csökkent a bűnözés, mégis jött a százmilliós bírság. Az államtitkár szerint a kormány éppen azért indít nemzeti konzultációt ebben az érzékeny kérdésben, hogy olyan megoldást találjon, ami mindenki javát szolgálja. Dömötör Csaba hangsúlyozta: a gyakorlat már bizonyított, hiszen öt olyan konzultáció volt már, amire több mint egymillióan válaszoltak. Az államtitkár ezért arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy az újabb konzultációt illetően a támadás helyett, inkább foglaljanak állást a kérdésben.

A klímavédelmi akcióterv egyenlő a teremtésvédelemmel

Harrach Péter (KDNP) felszólalásában üdvözölte az Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjén bejelentett klímavédelmi akciótervet, ami egy közös ökológiai gondolkodás része.

– Kereszténydemokrata felfogásban ez a teremtésvédelem, ami ha minden emberben megtenne, nem lenne ökológiai probléma

– mondta Harrach, aki nagyon fontosnak nevezte a kormány faültetési programját, ami szerinte nemcsak lokális, hanem globális megoldás is.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszában hangsúlyozta: egyszerre kell foglalkozni a népesedéssel, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, és a környezetvédelemmel. Rétvári kitért arra, hogy míg a kormánynak a magyar családok védelme a legfontosabb, ezért 10 év alatt két és félszeresére növelték a családokra fordított támogatásokat, addig az ellenzék a bevándorlást támogatná. – A kormány a család és klímabarát politikát akarja folytatni – jelentette ki Rétvári.

A Jobbik már a fogkeféjét is átvitte a baloldalra

Jakab Péter (Jobbik) a vasárnapi eredmény kapcsán beszélt fideszes Döbrögikről, akik következmények nélkül lophatnak, amit a dunaújvárosi Lúdas Matyik háromszor vertek vissza. – Három a magyar igazság. Egy: ne nézd hülyének a magyart mert pórul jársz. Kettő: a pénz nem azé, aki ellopja, hanem azé, aki megdolgozik érte. Három: kard által vész, aki kardot ragad, azaz önök azt hiszik, aki nincs velünk, az ellenünk van. Soros bérencnek tekintenek mindenkit, aki hajlandó gondolkodni – fogalmazott Jakab, aki Dömötör Csabát hajbókolásért felelős államtitkárnak és elvtársnak hívta. – Változtassanak a politikájukon, ahogy a Jobbik is megtette. Tolvajok ellen jöttünk létre, de aztán jöttek önök, meg egy elmeháborodott, és minden megváltozott. Az elszámoltatásra én vagyok a garancia – hangoztatta Jakab.

Dömötör Csaba válaszában elmondta, a tegnapi választás véglegesített egy folyamatot, ennek eredménye, hogy a Jobbik már a fogkeféjét is átvitte a baloldalra. – Mindenféle gúnyát felvettek, csak a szív hiányzik, mert a hataloméhség került a helyére. Maga nem tud annyit provokálni, hogy elfedje, önök tolvajokkal szövetkeznek. Eközben 20-ról 5 százalékos küszöbre estek – mondta az államtitkár, hangsúlyozva: Jakab korábban azt mondta:

„Gyurcsányék célja a hatalom megszerzése, korábbi elveiket is szembeköpve”. – Ehhez kaptak tagságit maguk. Az öröm Gyurcsány Ferencé, a felelősség az önöké

– zárta sorait Dömötör Csaba.

Hadházy Ákos megzavarta az ülést

Hadházy Ákos egy Stop Propaganda feliratú molinóval zavarta meg az ülést, mire Kövér László házelnök közölte, ez az ülés megzavarásának minősül, és kizárta az ülésteremből a képviselőt.

Ezután a DK elnöke kapott szót, aki napirend előtt Orbán Viktor tegnapi beszédéről azt mondta, rejtélyes része, hogyan lett a klímahisztit beszélőből klímaharcos?

Ezután a DK elnöke zavarosan beszélt Greta Thunbergről, adó-és járulékpolitikáról, melynek eredményeként nőnek a családok kiadásai. – Ha az a siker, hogy minden korábbinál hosszabbak a várólisták, hogy nincs elég nővér és orvos, önök fantasztikusan sikeresek – mondta. Ezt folytatta az oktatással, a tanárhiánnyal, valamint társadalmi életszínvonal közti különbségekkel. – Én más szavakat szoktam erre mondani, de azt mondom, elrontották – mondta.

Dömötör Csaba reagálásban jelezte, tanulságos volt a vasárnapi választás, mert a többéves bujdosás után Gyurcsány Ferenc egyre kevésbé titkolja, hogy az élre tör. – Először a Liberálisokat húzták be, tegnap a Jobbikot, amely minden morzsára ugrik – fogalmazott. Ezután felidézte, hogy a Gyurcsány-kormány utcára tett százezreket, és beomló gazdasági mutatót, 12 százalékos munkanélküliséget, valamint folyamatos privatizációt hagyott maga után. – Ön tegnap azt mondta, hogy az elmúlt 10 évben a vesztesek közé kerültünk. Önök alatt 7 százalékkal zsugorodott a gazdaság, kitalálták a devizahitelt, ott volt az IMF hitel. Ez nem Balatonöszöd, a számok és a tények igazságot tesznek. Országrontóktól nem akarunk leckét venni. Trükkök százai, választók félrevezetése reggel délben meg este.

Egyszer már majdnem tönkretették az országot, és bármilyen jelmezben parádéznak, nem fogjuk hagyni, hogy újra megtegyék

– hangsúlyozta az államtitkár.

Mikor láthatunk önöktől olyat, hogy nemzeti politikát folytatnak?

Orbán Balázs államtitkár válaszában az elmúlt választások eredményeit felemlítve jelezte, Győrben a Fidesz nyert, Dunaújvárosban az ellenzéki összefogás jelöltje. Mind a két győzelem normálisnak nevezhető. Jelezte, hogy

a gazdasági növekedés teszi lehetővé, hogy a romák körében is felére csökkent a munkakeresők köre.

Hozzátette: nem pártpolitikai retorikát kellene folytatni például az uniós költségvetési vitában. Mert minden országban nemzeti politika mentén kezelik ezt az ellenzéki pártok. – Mikor láthatunk önöktől olyat, hogy nemzeti politikát folytatnak? – tette fel a kérdést Orbán Balázs.

Folytatódik az ellenzéki együttműködés

A miniszter felszólalására Szabó Tímea (Párbeszéd) is reagált, aki szerint elterelés az egész, mert Orbán Viktor nem mert kiállni a vasárnapi dunaújvárosi választás után. – Ennek semmi értelme nem volt – mondta Kásler Miklósnak.

Napirend előtt elmondta, Orbán Viktor évértékelője mögött üresség, szégyen és kudarc van. A Párbeszéd képviselője beszélt az egészségügyről, az oktatásról, a fűtetlen otthonokról, a családon belüli erőszakról és a migránsokról is – Orbán Viktor évértékelője nem szólt másról, mint a hazudozásról – mondta Szabó, aki szerint gyűlöletkampányt folytat a kormány a gyöngyöspatai romákkal szemben.

– Ebből van elege a magyar embereknek. Mi nem a gyűlöletet képviseljük, hanem a magyar embereket. Folytatjuk az ellenzéki együttműködést és 2022-ben elküldjük magukat innen – hangoztatta Szabó Tímea.

Az Emmi megkezdte a felkészülést

Kásler Miklós felszólalásával kezdődött a parlament tavaszi ülésszaka. Az emberi erőforrások minisztere napirend előtt a koronavírus elleni fellépést szolgáló kormányzati intézkedésekről beszélt. Mint fogalmazott, a VHO első jelzésére az Emmi megkezdte a felkészülést az egyes egészségügyi és rendvédelmi szervek bevonásával. Az operatív törzs 28 pontos akciótervet dolgozott ki, ebből a legfontosabb, hogy

a járványügyi helyzetet folyamatosan követik, és szakmai eljárási rendet dolgoztak ki, elkülönítésre és szűrésre.

A megelőzés rendszabályai szerint a járványügyi laborban a vírus kimutatásnak lehetőségét megteremtették, 24 órás ügyeletet tartanak fent. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felmérte az igényeket és a tartalékot, majd beszerzéseket indított el. Ide tartozik a sebészi maszkok gyártása és tárolása.

Fotó: Mirkó István

A határátkelőkön folyamatosan szűrik a belépő gyanús utasokat. Ferihegyen is megfelelő feltételeket szabtak.

Hangsúlyozta, a külügyminisztérium folyamatos kapcsolatot tart az érintett országokban lévő magyarokkal. A hét magyar hazaszállítása orvosi felügyelet mellett megtörtént, őket két hét után panaszmentesen hazaengedték. Kitért arra, hogy fellépnek a rémhír terjesztőkkel szemben, valamint két ingyenes zöld számon napra kész információval látják el az érdeklődőket.

Kásler Miklós hozzátette: az Emmi tájékoztatta az uniós egészségügyi biztost, és részt vett az illetékes miniszterek ülésén. – A kormány súlyának megfelelően kezeli a koronavírust, és felkészült annak kihívásaira. Az országban ilyen megbetegedés nincs – zárta szavait a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.