Nincs koronavírusos rab

Egészen biztos, hogy nincs korona vírussal fertőzött elítélt a magyar büntetés végrehajtási intézetek falai között – nyilatkozta lapunknak Makula György ezredes, a BVOP Kommunikáció Főosztályának vezetője.

2020. 03. 25. 17:44
null
A hazai valóságtól elrugaszkodott fogvatartási szintet követel a strasbourgi bíróság Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése óta minimálisra korlátozták a látogatást, ahol egyébként sem kerülhettek testi kontaktusba családtagjaikkal a rabok. Gyakorlatilag látogatási tilalom van érvényben, a fogvatartottaknak küldött csomagokat is fertőtleníti az intézmények egészségügyi szolgálata, mielőtt azt kézhez kaphatja a címzett.

Az enyhébb végrehajtási fokozatú intézményekben, ahol az elítélteknek joga van pár napos eltávozásra külön biztonsági intézkedéseket vezettek be. A családlátogatásról visszatérő rab a vírus lappangási ideje alatt karanténba, magánzárkába kerül, s csak akkor mehet vissza a körletébe, ha bebizonyosodik, nem fertőzte meg a koronavírus. A veszélyhelyzet elrendelésével ideiglenesen megszűntették ezeket a kedvezményeket, egyetlen elítélt vagy letartóztatott sem hagyhatja el a számára kijelölt büntetésvégrehajtási intézmény területét.

A BVOP arra is ügyel, hogy az őr- és a nevelő személyzet, a börtönökben dolgozók se fertőzhessék meg az intézményeket. Folyamatosak az ellenőrzések, a legkisebb gyanú esetén is karanténba kerül a fegyintézet munkatársa.

Az őrök és a nevelőtisztek egyéni védőfelszerelésben látják el a szolgálatot, a börtönökön belül dolgozó, ott mozgó rabok is csak arcmaszkban mozoghatnak, az őrség fokozottan ügyel a járvány megelőzését elősegítő higiéniai rendelkezések betartására is. A rácsok mögött is van megfelelő mennyiségű arcmaszk, kézfertőtlenítő szer, a járványra vonatkozó rendelkezések betartásával gyakorlatilag nullára csökken annak az esélye, hogy a koronavírus bekerüljön a börtönök falai közé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.