OGYÉI: Megoldódhat a K-vitamin-hiány

A K-vitamin pótlása a felnőttek esetében is fontos, mert annak hiánya az egyik meghatározó oka a szív-érrendszeri megbetegedéseknek, elsősorban a meszesedésnek.

Haiman Éva
2019. 06. 19. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máshonnan kénytelen beszerezni a K-vitamint a magyar gyógyszer-nagykereskedő, miután a gyártó cég jelezte: gyártási gondra hivatkozva május 1-jétől egészen október végéig nem tudja biztosítani az eddig itthon használt készítményt.

Mivel jelenleg egyéb K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összesen 58 200 doboz másfajta K-vitamin behozatalát engedélyezte öt nagykereskedőnek. Eddig már érkezett ampulla Németországból és Csehországból, és már folyamatban van a beszerzés Franciaországból, Olaszországból, valamint Romániából – közölte a Magyar Nemzettel az OGYÉI, hangsúlyozva: ez a mennyiség több hónapra elegendő.

A gyógyszerészeti hatóság jelezte azt is, hogy jelenleg több nagykereskedőtől is rendelhetnek a patikák K-vitamint, és a kórházi gyógyszertárak is megfelelő mennyiségű ampullával rendelkeznek az újszülöttek ellátásához. Arról az intézet már korábban tájékoztatott, hogy a felnőtteknél használatos injekcióból nagyjából négyezer, a gyermekeknél alkalmazottból pedig körülbelül nyolcezer doboz fogy havonta, így a beszerzendő mennyiség valóban elegendő lesz a készlethiány időszakára.

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Mivel az újszülötteknél, de különösen a koraszülötteknél alacsony ennek a vitaminnak a szintje, számukra a pótlás alapvető fontosságú.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tragikus eset, amikor a vádhatóság szerint hat évvel ezelőtt egy kisfiú halálát saját szülei idézték elő azzal, hogy nem adták be neki a szükséges K-vitamint, és a gyermek agyvérzést kapott, majd meghalt.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György szerint ugyanakkor nincs ok pánikra, mert szerencsére a gyerekek mindössze nagyjából egy ezreléke születik olyan fokú K-vitamin-hiánnyal, ami pótlás nélkül súlyos következményekkel járhat.

Mivel azonban az érintettséget nagyon bonyolult lenne kimutatni, biztonsági okból minden újszülött kap egy ampullát a vitaminból, először a születést követően még a kórházban, majd hétnapos korban, illetve havonta egy alkalommal egészen addig, amíg kizárólag anyatejjel táplálják.

A K-vitamin pótlása a felnőttek esetében is fontos, mert annak hiánya az egyik meghatározó oka a szív-érrendszeri megbetegedéseknek, elsősorban a meszesedésnek. Azok, akik véralvadásgátló szereket szednek, nem feledkezhetnek meg arról, hogy a medicinák egy részét ellensúlyozza a vitamin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.