Orbán Viktor a Borkai-ügyről: Ez egy beteg dolog

A kormányfő szerint mindenkinek meg kell hoznia a maga döntését az ügy kapcsán, a Fidesz pedig világossá tette, hogy elválnak az útjaik Borkai Zsolttal – olvasható a Mandineren.

Forrás: MTI, Mandiner, Origo2019. 10. 21. 20:08
ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. október 21. Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az Országgyûlés plenáris ülésére 2019. október 21-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján Steinmetz Ádám jobbikos képviselő, korábbi olimpiai bajnok vízilabdázó kérdezte Orbán Viktort Borkai Zsolt győri polgármester ügyéről. Steinmetz, aki a saját aranyérmét a kezében tartva kérdezte a kormányfőt, azt mondta: Borkai viselkedése rossz fényt vet az olimpikonokra, ennek fényében kérdéses, hogy méltó-e az olimpikonoknak járó életjáradékra.

Orbán Viktor megköszönte a kérdést, majd így válaszolt:

- Szeretném világossá tenni úgy, hogy mindenki hallja. Beteg dolognak tartom, hogyha valaki saját maga készít, vagy a jelenlévőkkel készíttet felvételt a saját maga szexuális életéről. Ez egy beteg dolog. Másfelől azt gondolom, hogy mindenkinek azt a döntést kell meghoznia, ami rá tartozik. Először is a Fidesznek azt a döntést kellett meghoznia, hogy mit tesz ebben a helyzetben, és világossá tettük, hogy az útjaink elváltak. Ezek után Győr városának polgárai következnek, akiknek meg kell hozni – és meg is hozták – a maguk döntését. A Győrre vonatkozó döntést a győrieknek kell meghozni. Az olimpikonokra vonatkozó döntést pedig a Magyar Olimpiai Bizottságnak kell meghoznia, forduljon oda, várom az előterjesztését – olvasható a Mandineren.

Viszonválaszában Steinmetz jelezte: a nap folyamán benyújtott törvénymódosító javaslata visszavonhatóvá tenné az elfogadhatatlan magatartású olimpikonok járadékát.

Erre Orbán Viktor azt javasolta: kérje javaslatáról a MOB állásfoglalását, és azt a javaslatot mi meg fogjuk fontolni, és nagy valószínűséggel támogatni is fogjuk. Az olimpikonok becsületéért a legtöbbet az olimpikonok tehetnek.

Rosszat tenne Budapestnek a 2010 előtti viszonyok visszaállítása

A kérdését frakciótársával, Szabó Tímeával együtt benyújtó Tordai Bence (Párbeszéd) arról kérdezte a kormányfőt, igaz-e az az állítás, amellyel „Gulyás Gergely szájával” megfenyegette a fővárosiakat, hogy ha ellenzéki jelölt nyer, nem érvényes a volt főpolgármester és a miniszterelnök között ezermilliárdos fejlesztésekről született megállapodás, vagy az, hogy együttműködnek a fővárossal? Büntetni vagy támogatni akarják a budapestieket? Érvényben marad-e a szerződés vagy sem? – fogalmazott, azt kérdezve, visszakaphatja-e 2010 előtti finanszírozását, az oktatási és egészségügyi intézményei feletti rendelkezést Budapest.

Orbán Viktor közlése szerint a megállapodás érvényes, annak minden betűjét és minden számadatát be fogjuk tartani, majd a kérdező kifejezését idézve hozzátette, Magyarországon szeretne jó néhány város és falu úgy kivéreztetve leni, mint Budapest, ahol 1600-1700 milliárdnyi beruházást fejezett be a kormányzat, emellett 4000 milliárdnál több a folyamatban lévő fejlesztések értéke.

Arról beszélt: Budapestnek rosszat tenne a 2010 előtti viszonyok visszaállítása, mert akkor a város el volt adósodva, de ez azt jelentené, hogy visszakérik a kormány által átvállalt, 270 milliárd forintnyi adósságot.

Viszonválaszában Tordai Bence örömét fejezte ki, hogy kihátráltak a „fenyegetésből”, azt ígérve, számon kérik majd a szerződésben tett vállalások betartását.

A miniszterelnök közölte: a kormány nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, így várják, kérik, hogy mihamarabb döntsön a közgyűlés arról, mire van szüksége, legyen szó a Liget-beruházásról, az atlétikai világbajnokságról vagy a kézilabda Európa-bajnoki döntőjéről.

LMP: Kihirdeti a kormány a klíma-vészhelyzetet?

Schmuck Erzsébet azt kérdezte, hogy kihirdeti-e a kormány a klíma-vészhelyzetet? Reméli, hogy most már a kormány sem vitatja a klímaváltozás tényt, és nem állítják, ez kommunista trükk. A klímaváltozás különösen érinti Magyarországot, elég csak látni, hogy hétfőn a hőmérséklet elérte a 28 fokot. Felidézte, legutóbb az osztrák parlament hirdette ki a klíma-vészhelyzetet, amivel szerinte csak a politikai akaratot fejezi ki a kormány, azt, hogy tisztában van a helyzet súlyosságával, és tenni akar ezekért a feladatokért.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy aki szerint a klímaváltozás kommunista trükk, az nem normális. Ott nézzen körül, legyen kedves – utalt az ellenzéki sorokra.

Magyarország számára fontos a környezetvédelem, a klímaváltozás elleni küzdelem, mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt és elviselhetőbb klímát szeretnék – jelentette ki.

A kormányfő jelezte: arról kapott tájékoztatást Szabó Tímeától (Párbeszéd), hogy a fővárosban tervezik a klíma-vészhelyzet kihirdetését. Ez rendben van, most már legalább végre megértik, hogy pontosan mit is kell csinálni, milyen intézkedéseket kell hozni. Ezt a maga részéről kifejezetten támogatja és várja a Fővárosi Közgyűlés döntését, amelyben bevezetik a klíma-vészhelyzetet Budapesten. Hozzátette: Magyarország a klímasemleges energiatermelés tekintetében jobban teljesít, mint az unió legtöbb országa, az első harmadban vagyunk. Kitért arra is, az a terv, hogy 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százalékban széndioxid és karbonsemleges legyen.

Ehhez a nukleáris energiára mindenképpen szükség van, amit önök elleneznek – jegyezte meg, hozzátéve: a vita évek óta zajlik, és nem látja, hogy az álláspontok közeledtek volna.

Schmuck Erzsébet szerint a 90 százalékos cél nagyon ingatag lábakon áll, s ezek közül csak egyik Paks.

Orbán Viktor azt mondta: abban igaza van, hogy a cél ambiciózus, és ezt nem lesz könnyű elérni, arra kérte, támogassák a kormány törekvését.

MSZP a Microsoft-ügyről

Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a Microsoft-ügyben az Egyesült Államokban lezajlott egy vizsgálat, és ez azt állapította meg: 2013-15 között, Orbán Viktor kormánya idején a cég indokolatlanul nagy kedvezményekkel adott el licenszeket és szervizszerződéseket olyan közvetítőcégeknek, amelyek ezután már piaci áron értékesítették azokat a kormányzati intézmények felé, az adóhatóságnak és rendőrségnek is. Megjegyezte: egy vizsgálóbizottság létjogosultságát alátámasztja az is, hogy nemcsak ezek a szervek, hanem az igazságügyi tárca és a legfőbb ügyészség is érintett lehet. Azt firtatta, a kormányfő elrendeli-e a KEHI-vizsgálatot és a Fidesz frakció támogatja-e a vizsgálóbizottság felállítását?

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt mondta: azért nem rendel el KEHI-vizsgálatot, mert büntető-eljárás van folyamatban, és ezt kizárja a törvény. A vizsgálóbizottság ügyében aszerint járnak el, ahogy a szocialisták képviselői ezt indítványozták. Folyamatban lévő büntetőeljárásban nem lehet vizsgálóbizottságot létrehozni – rögzítette a kormányfő.

Hozzátette: a magyar kormány korábban is és most is azt az álláspontot képviseli, hogy minden szoftvergyártó cégtől közvetlenül szeretnének vásárolni. Semmilyen közvetítőre, harmadik szereplőre semmi szükségük nincs – jelentette ki. Megjegyezte: a probléma az, hogy ehhez az amerikaiak ragaszkodnak. A Microsoft nem hajlandó senkinek közvetlenül, így a magyar államnak sem eladni a termékeit, csak közvetítőkön keresztül. Az idevonatkozó visszaélések és szabályozások is az amerikaiakra tartoznak – közölte.

Harangozó Tamás úgy reagált, hogy „ne bújjon a kormányfő az amerikaiak szoknyája mögé”, ez az ügylet lezajlott. A harmadik magyar közvetítőcégnek nem írták elő, hogy lopják el a közpénzt – fogalmazott.

Orbán Viktor viszonválaszában ismét kijelentette: a magyar kormány működtet digitális rendszereket, ezek egy részét csak a Microsoft termékeinek a segítségével tudják működtetni, ezeket időnként meg kell vásárolni és frissíteni kell. Ők szeretnének közvetlenül vásárolni, de a cég erre nem hajlandó, ezért közbeszerzéseket írnak ki. Ha valamilyen visszaélés történik, büntetőeljárás indul, a legfőbb ügyész úgy döntött, hogy az amerikaiak kérésére ezt elindítja. Mi is várjuk ennek az eredményét – rögzítette a kormányfő.

Orbán Viktor: A kormány a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködik, amely maga is kész erre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén. A kormányfő napirend előtti felszólalásában az önkormányzati választást értékelve kiemelte: pártállásra tekintet nélkül mindenkinek Magyarországért és a magyar emberekét kell dolgoznia, mert „a haza nem lehet ellenzékben”.

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben

Megzavarta a miniszterelnök parlamenti felszólalását Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfőn napirend előtt, az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, miközben Orbán Viktor a pulpituson beszélt.

Ekkor Hadházy táblákat tartott elé, melyeken általa szellemesnek vélt üzenetek voltak olvashatók, mint „stop propaganda”, „stop korrupció”. De kitett egy táblát is, ami túlment minden határon.

Orbán Viktor válaszát nem teszi majd zsebre a Jobbik frakcióvezetője

Kisnyilasoktól nem fogadunk el erkölcsi kioktatást – mondta Orbán Viktor a Jobbik frakcióvezetőjének adott válaszában a parlamentben. A DK elnökének pedig az őszödi beszédből vett idézettel válaszolt a miniszterelnök.

- Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, szeretném világossá tenni, hogy kereszténységből és erkölcsi kioktatásból – bár jó tanácsokra mindig szükségünk van – kisnyilasoktól ilyet nem fogadunk el.

A kormányfő szerint a Jobbikra már csak azért is tökéletesen illik a kisnyilas jelző, mivel ha az érdekeik úgy kívánták, akkor rögtön összeálltak a kommunistákkal.

A politikus egy narancsos buktát és egy tízparancsolatot hozott a kormányfőnek, amit párttársával Szilágyi Györggyel a kormányfő asztalára tettek.

Orbán Viktor minderre reagálva a magyar kisnyilasok frakciójának címezve felolvasta a Pongrácz-család közleményét, ebben felszólították a Jobbikot, hogy ne vegyék többé a szájukra Pongrácz Gergely nevét, aki forog a sírjában a Jobbik árulása miatt. A Gyurcsány Ferenccel a parlament lépcsőjén esküdöző és nemzeti ünnepünkön Dobrev Klárával egy színpadra álló Jakab Péternek és pártjának nincs többé keresnivalója a Corvin-közben. Hajrá magyarok! – zárta felszólalását a kormányfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.