Orbán Viktor: Szoborral tisztelgünk George H. W. Bush előtt

Magyarország háláját fejezi ki az államférfi iránt, aki fellépett a kommunista diktatúrával szemben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2020. 10. 27. 13:27
CORNSTEIN, David B.; ORBÁN Viktor; BUSH, George
Budapest, 2020. október 27. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein amerikai nagykövet (b) a George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41., néhai elnökének tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán a budapesti Szabadság téren 2020. október 27-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak az Amerikai Egyesült Államokra – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán.

Minden magyar tudja, hogy Amerika a szabadság földje, amely őszinte szeretettel fogadta Kossuth Lajost, a budapesti amerikai nagykövetség Szabadság téri épülete pedig 15 éven át nyújtott menedéket Mindszenty József bíborosnak

– mondta a miniszterelnök. – Sohasem feledjük el – folytatta –, hogy a nagykövetség kapuja – Mark Palmer 1986–1990 közötti budapesti amerikai nagykövet személyes elkötelezettségének köszönhetően – mindig nyitva állt a rendszerváltó ifjúság előtt.

A kormányfő azt is megjegyezte a Szabadság térrel kapcsolatban, hogy 1849. október 6-án az itt álló kaszárnya udvarán végezték ki Batthyány Lajost. A magyarok első miniszterelnöke a megszállók kivégzőosztaga előtt fejezte be az életét. Ez világos üzenet minden utódja számára – tette hozzá.

Orbán Viktor: Szorítunk Donald Trump újabb győzelméért

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetének, David B. Cornsteinnek a Karmelita kolostorban.

Felidézte, hogy a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve, hangsúlyozva, hogy

ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz.

Orbán Viktor miniszterelnök és David Cornstein amerikai nagykövet a George H. W. Bush tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán
MTI/Máthé Zoltán

– Ma egy szoborral tisztelgünk barátunk, George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke előtt. Itt áll, ezen a téren két férfi Amerikából, akik közösen indítottak harcot a világkommunizmus ellen – mondta a miniszterelnök, utalva Ronald Reagannek, az Egyesült Államok 40. elnökének szobrára is. A miniszterelnök felelevenítette George H. W. Bush 1989-es budapesti látogatását, jelezve, hogy

amikor az elnök megérkezett a Kossuth térre, ők pontosan ezt kérték tőle, hogy „szabadítson meg minket Jaltától”, és ő támogatta ezt, mert Közép-Európa népeinek szabadságról és függetlenségről szőtt álma az ő álma is volt.

– Bush értette, hogy bármit is süketeltek neki az elvtársak odabent, mi, magyarok a Szovjetunióval nem előnyösebb alkut szeretnénk kötni, hanem szakítani akarunk vele. Mi nem komfortosabbá akarjuk tenni az amerikaiak pénzén a kommunizmust, hanem meg akarjuk dönteni. Mi nem közelebb akarunk kerülni a szabad világhoz, hanem a részévé akarunk válni – emlékezett vissza Orbán Viktor az akkori követeléseikre.

Bush elnök „nagy áldás volt” – idézte a miniszterelnök Helmut Kohl korábbi német kancellár szavait. – A szívünkből beszélt, sokan éreztük ugyanezt az akkori Európában, úgy gondoltuk, hogy az általa vezetett Egyesült Államok nem fog cserben hagyni minket – mondta el a kormányfő.

Arról is beszélt, hogy Bush nélkül Kohl kancellár nem tudta volna egyesíteni Németországot, de meg kellett küzdeniük számos európai ország vezetőjével, akik úgy tekintettek a fennálló rendre, mint saját biztonságuk, befolyásuk, jólétük alapjára.

Bush és Kohl bátor tettét a történelem igazolta, pár év leforgása alatt minden, ami mesterséges és hagyomány nélküli volt, darabjaira hullott. És minden, aminek erős és mélyreható gyökerei voltak, újra életre kelt

– fogalmazott.

A kormányfő végül felidézte: budapesti látogatásakor megkérdezte Bush elnököt egy kislány, hogy mi lenne az a három dolog, amit a magyar gyerekeknek kívánna. Ő azt válaszolta, szabadság, boldogság és hosszú élet. – Így legyen! Isten óvja Amerikát és Magyarországot! – zárta szavait Orbán Viktor.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédében szintén emlékeztetett, hogy kilenc éve egy másik, korábbi amerikai elnök, Ronald Reagan szobrát avatták a Szabadság téren. Most pedig egy újabb amerikai szabadsághőst tisztelnek meg, George H. W. Bust, és talán nem is lehetne méltóbb helyet találni a szobrának, mint közel Reagan elnökhöz és az amerikai nagykövetséghez – fogalmazott, az alkotást pedig az amerikai–magyar kétoldalú kapcsolatok és a jövővel kapcsolatos optimizmus jelképének nevezte.

Kiemelte: a magyarokat sosem hagyta el a szabadságszeretet, a kommunizmus összeomlása pedig egy új ébredést hozott a szabadságszerető embereknek. George H. W. Bush 1989-es látogatása a magyar fővárosban ezt a reményt jelképezte – jelentette ki a nagykövet.

Az Egyesült Államok 41. elnöke annak szentelte életét, hogy világszerte felszólaljon a szabadságért, segítsen az embereknek, javítsa az életüket. A közép- és kelet-európai népeket is segítette, hogy felszabaduljanak a kommunista elnyomatás alól – hangsúlyozta David B. Cornstein, akinek néhány nap múlva lejár budapesti nagyköveti szolgálata. Ezzel kapcsolatban

rendkívül nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy mélyíthette az amerikai–magyar kapcsolatokat, és meggyőződését fejezte ki, hogy a közös célok és értékek továbbra is összekötik a két népet.

– Tegyünk ma ismételt vállalást, hogy ma és mindennap kiállunk a szabadságszeretet mellett! – szólított fel.

Az ünnepségen felolvasták George H. W. Bush fiának, George W. Bushnak, az Egyesült Államok 43. elnökének levelét, amelyben köszönetet mondott, hogy édesapja előtt tisztelegve szobrot állítanak. „Büszke vagyok arra, hogy a nemzeteink közötti kapcsolatok virágoznak és egyre bővülnek” – írta.

A magyar állam tisztelete és elismerése jeléül állított szobrot George Herbert Walker Bushnak, amelyet a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából avattak fel. Bush szobra elődje, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti bronzszobra mellé került, ami szimbolizálja a két vezető közös harcát a – Reagan szavaival élve – „gonosz birodalmának” felszámolásáért. A Miniszterelnökség korábbi közleménye szerint a magyar állam ekképpen fejezi ki háláját az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.