Orbán Viktor: Továbbra is érvényes a fővárosi egyezség

Az önkormányzati választásokat a Fidesz megnyerte, de érzékeny veszteségeket szenvedett több városban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek nyilatkozva a kormánypártok tegnap esti kihelyezett frakcióülése előtt.

Magyar Nemzet
2019. 10. 16. 22:08
null
A miniszterelnök a Borkai-ügy kapcsán kijelentette, bizonyos dolgok a Fidesz értékrendjébe nem férnek bele Fotó: Facebook

Az önkormányzati választásokat a Fidesz megnyerte, de érzékeny veszteségeket szenvedett több városban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek nyilatkozva a kormánypártok tegnap esti kihelyezett frakcióülése előtt.

Orbán Viktor szerint Borkai Zsolt botrányának szerepe lehetett a választási eredményben. Hozzátette: bizonyos dolgok a Fidesz politikai közösségébe nem férnek bele, ezért távozott is a pártból a győri polgármester. Kitért arra is, hogy a kormány együttműködésre törekszik Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesterrel, a Tarlós Istvánnal kötött megállapodás pontjai érvényben maradnak.

Az önkormányzati választást megnyertük, de érzékeny veszteségeket szenvedtünk el, különösen Budapesten, és néhány olyan városban is, amelyek közel állnak a szívünkhöz

– fogalmazott Orbán Viktor a Hír TV-nek adott exklu­zív interjúban.

A miniszterelnök a Borkai-ügy kapcsán kijelentette, bizonyos dolgok a Fidesz értékrendjébe nem férnek bele
Fotó: Facebook

A miniszterelnök kifejtette: a kormánynak a legfontosabb következmény az, hogy összességében 1,8 millió szavazatot kaphattak, az ellenzék pedig ennél jóval kevesebbet. A következő időszakban ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást szeretnék látni, mint az előző kilenc évben, mert megvan az a támogatás a kormány programja mögött, ami szükséges a jó kormányzati munkához.

– Ami Budapestet illeti, el kell fogadni az emberek döntését: volt a fővárosban egy Demszky-korszak, majd egy Tarlós-korszak, és most az emberek úgy döntöttek, legyen valami más – mondta a miniszterelnök. Szerinte nyilván abban a reményben szavaztak Karácsony Gergelyre az emberek, hogy jobban fogja kormányozni a fővárost, mint Tarlós István tette.

– Nekem az a dolgom, hogy egy esélyt kaphasson és megadjam az ehhez szükséges feltételeket, tehát azok a megállapodások, amelyeket Tarlós Istvánnal kötöttem meg, változatlanul érvényben vannak, a munkafeltételek változatlanok. Kívánjuk, hogy sikerüljön neki jobban kormányozni a fővárost, mint ahogy eddig történt az elmúlt években – összegezte.

Arra a kérdésre, hogy együtt tud-e működni Karácsony Gergellyel, a miniszterelnök úgy fogalmazott:

Ez a dolgom, Magyarország demokrácia, az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy az emberek érdekében működjenek együtt. Magyarország kormánya egy korrekt viszonyt alakított ki az elmúlt időszakban minden önkormányzattal, ez így lesz továbbra is, nincs jelentősége annak, hogy az önkormányzatnak milyen színe van.

Borkai Zsolttal kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: nehéz megmondani, hogy befolyásolta-e a választást, mindenkit megdöbbent és megráz egy ilyen ügy, nekem nem dolgom, hogy egyetlen állampolgár vagy politikus magánélete felett pálcát törjek, de egy kötelességem volt és van, én vagyok ennek a közösségnek, a Fidesznek az elnöke, és világossá kell tenni, hogy bizonyos dolgok nem férnek bele, ennek le kell vonni a konzekvenciáit, ezért Borkai Zsolt el is hagyta a pártot – fejtette ki. Kérdésre válaszolva hozzátette:

– Abban az esetben, ha Borkai Zsoltot a választás előtt lemondatják, a győriek előtt nem lett volna választási lehetőség, mert egyetlen jelölt maradt volna állva, ezért meg kellett várni, hogy a győriek elmondják a véleményüket, és utána nekünk, nekem mint pártelnöknek cselekednem kellett, ezt meg is tettem.

A frakcióülés kapcsán elmondta,

a kormány előtt álló feladatokról fog beszélni, mint például a családvédelmi akcióterv végrehajtása, esetleg új elemekkel való kiegészítése, a gazdasági növekedés fenntartása, a munkahelyek száma és a bérelemelkedés mértéke.

– Miután az európai gazdaságban felhők gyülekeznek az égen, nekünk gazdaságvédelmi akciótervet kell alkotnunk és megindítanunk a következő hónapokban. A harmadik pedig a Magyar falu program megerősítése, amely iránt óriási az érdeklődés, ezért a pénzügyi kereteit szeretném az ősz hátralévő időszakában megerősíteni

– fűzte hozzá.

Orbán Viktor beszélt a Szíria és Törökország nemzetpolitikai konfliktusáról is. – Ezzel kapcsolatban azért különbözik a magyar álláspont a brüsszelitől, mert magyar nemzeti érdekekből induljunk ki, nem egy Magyarországtól távol és érdektelen konfliktusról van szó, ahol tetszés szerint választhatunk szimpátia alapján az érintett felek között. Arról van szó, hogy Szíriából hárommillió ember ment át Törökországba, a következő hetekben eldől, hogy mit kezd ezekkel a tömegekkel. Vagy visszaviszi őket Szíriába, vagy megindítja őket Európa felé. Ha az utóbbit fogja választani, ezek az emberek megérkeznek hazánk déli határaihoz – fogalmazott a kormányfő.

A gazdaságvédelmi intézkedésekkel várhatóan fenntartható lesz a bővülés
Fotó: Kurucz Árpád

– Az a nemzeti érdek, hogy a törökök ne azt a döntést hozzák meg, hogy Európába nyitják meg a kapukat, hanem ezeket az embereket vigyék vissza. Ezért az EU-nak is azt javasolom, hogy – persze, lehet bírálni a törököket – de végső soron nekünk pénzt kellene adni, hogy megépítse azokat a városokat, ahová visszaviheti a Törökországba átmenekült embereket, ellenkező esetben ezek a menekültek Európában fognak kikötni.

Magyarország helyzete más, mint az unió többi állama, ők nem szomszédosak a migráció balkáni útvonalával, biztonságban vannak, mert mi védjük őket.

– De mi határország vagyunk, az, ami most történik, pillanatok alatt következménnyel jár, jelenleg kilencvenezer ember tartózkodik a balkáni migrá­ciós útvonalon, ha a törökök erre ráengednek további százezreket, erővel kell megtartani a magyar határ védelmét. Nem kívánom senkinek, hogy ezt kelljen tennünk – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.