OVSZ: A véradások a járványhelyzetben is biztonságosak

A véradások biztonságosak a járványhelyzetben is – mondta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Forrás: MTI2020. 09. 19. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Sándor hangsúlyozta: a dolgozók maszkban vannak, és hétfőtől a donoroknak is kötelező lesz maszkot hordaniuk. Emellett ügyelnek a távolságtartásra, fokozottan fertőtlenítenek minden olyan felületet, amellyel a véradók érintkezhetnek, és egyre több intézetben biztosítják az időpontra érkezést, amivel már sokan élnek.

Tájékoztatása szerint a készletek mennyisége jelenleg a biztonságos tartományban van, van annyi biztonsági tartalék, hogy ha a kórházakban hirtelen nagyobb mennyiségű vérkészítményre lenne szükség, vagy valamilyen okból nem tudnák a véradókat fogadni, akkor is elegendő lenne pár napra.

Elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt tavasszal meredek visszaesést tapasztaltak a véradásban, de akkor a kórházak is kevesebb vérkészítményt használtak. Bár nyáron normalizálódott a helyzet, több véradót kell megszólítani annak érdekében, hogy megjelenjenek annyian, ahány emberre szükség van.

Nagy Sándor beszélt arról is, hogy nyáron több száz egység vérplazmakészítményt állítottak elő koronavírus-fertőzésen átesettek véréből.

A legújabb, jövő héten induló kampányukkal pedig nemcsak azokat szólítják meg, akik a fertőzés súlyosabb formáján estek át és kórházban voltak, hanem mindenkit, aki fertőzött volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.