PCR-tesztek: helyszíni ellenőrzéseken akadtak fent a trükközők

A Hír TV fogyasztóvédelmi magazinja a héten többek között annak járt utána, hogy mennyire tartják be a vendégek és a dolgozók a kötelező maszkviselést az éttermekben és az üzletekben. De arra is fény derült, hogy bizony sokan nem az előírt hatósági áron forgalmazták a PCR-teszteket.

Forrás: Hír TV2020. 11. 09. 10:55
null
Montpellier, 2020. szeptember 3. Koronavírus-teszthez vesznek mintát egy montpellieri tesztállomáson 2020. szeptember 3-án. Franciaországban ismét meghaladta a 7 ezret az elmúlt 24 órában regisztrált új koronavírusos esetek száma. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban, hetekben megugrott az új koronavírusos esetek és a halálozások száma is, ezért múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban új járvány elleni védekezésekről számolt be. Hangsúlyozta, hogy nem az egyre több szabály, hanem a már meghozottak betartása a megoldás.

A műsorban elhangzott, hogy a Panaszkönyv stábja rejtett kamerával megfordult többek között egy gyorsétteremben, egy plázában és egy étteremben is, mindenhol maszkban várakozó, vásárló vagy fogyasztó emberekkel és személyzettel találkoztak, akik betartották az előírt személyközi távolságot is. A műsor riportere arról is beszámolt, hogy a fentieken túl mindenhol tiszta mosdók és működő kézfertőtlenítő adagolók fogadták. Azonban akadnak ellenpéldák is, de ezek nem maradnak szankciók nélkül, erre volt példa Budapest XX. kerületében egy élelmiszerüzlet, ahol kemény büntetéseket szabtak ki a maszk nem megfelelő viseléséért.

Szlávik János infektológus szakorvos arról számolt be a stábnak, hogy bár elsőre jelentéktelennek és kevésnek tűnik a mostani szigorítás, de a járvány lassításában óriási a szerepe.

Nehéz Attila műsorvezetőnek pedig Gianni Annoni olasz gasztronómiai szakértő, étterem-tulajdonos is beszélt tapasztalatairól.

Hatósági áras tesztek csomagban vagy csomag nélkül

A műsor második felében azzal foglalkoztak, hogy vizsgálatot indított a hatóság a Panaszkönyv riportja nyomán. Kiderült, hogy a magánszolgáltatók negyede nem tartotta be azt a rendelkezést, hogy hatósági áron forgalmazza a PCR-teszteket. A legtöbb kifogást a helyszíni ellenőrzések során találták a fogyasztóvédők.

A PCR-tesztek egészen szeptember 16-áig szabadárasak voltak, minden szolgáltató annyit kért értük, amennyit gondolt. Ősszel azonban a kormány hatósági árat vezetett be. Azóta 19 500 forintnál többet semmilyen jogcímen nem lehet kérni a PCR-tesztek elvégzéséért – hangzott el a műsorban.

A Panaszkönyv október elején telefonon érdeklődött a magánszolgáltatóknál, hogy kinél mennyibe kerülnek a PCR-tesztek. Az volt a tapasztalat, hogy a véletlenszerűen kiválasztott tizenkét magánklinika és egészségcentrum közel fele kijátszotta a rendeletet. Több szolgáltató vagy csomagba tette, vagy kiszállási díjjal kompenzálta a kieső bevételt.

Fotó: Hír TV

Volt olyan is, aki egyenesen kijelentette, nem tudja hatósági áron biztosítani a PCR-tesztet.

A riport után az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelmi ellenőrzést indított a hatósági ár alkalmazásáról. Valamennyi PCR-tesztet végző magánszolgáltatót ellenőrizték az országban.

Keszthelyi Nikoletta, a minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a Panaszkönyv stábjának arról számolt be, hogy 81 vállalkozásból minden negyedik volt jogsértő, a legtöbb jogsértést a helyszíni ellenőrzéseken találták. A helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a honlapokon is találtak egyrészt megtévesztő tájékoztatásokat, másrészt pedig arra, hogy a hatósági árat nem tartják be a szolgáltatók.

A műsor utolsó témájaként pedig annak jártak utána, hogy miként lehet elegendő D-vitamint bevinni a szervezetbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.