Pihenőtavat alakítanak ki Dunaalmáson

A római korban is meglévő, újrafakadt források vizéből megkezdték egy pihenőtó kialakítását Dunaalmáson, a Bécs és Budapest közötti kerékpárút szomszédságában – tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Forrás: MTI2019. 06. 08. 8:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ollé Árpád (független) elmondta, a tavat tápláló forráskút 23,4 fokos, hozama akár az 1000 litert is eléri percenként. A víz iható tisztaságú, páratlanul magas szulfidtartalmú, reumatikus panaszokra is ajánlott. Jelentős a szulfát, kalcium és magnéziumtartalma is.

A pihenőtó 1800 négyzetméteres lesz, mélysége két és fél méter. Az egyik partot fövenyessé alakítják, a tó körül sétányt alakítanak ki.

A beruházás költsége meghaladja a 23 millió forintot, ebből tízmillió forintot várhatóan pályázatokból kap meg a település, a fennmaradó összeget az önkormányzat saját költségvetéséből gazdálkodta ki.

A faluban 1914-től 1986-ig működött a forrásokra épült strand, majd a szénbányászat túlzott vízkiemelése miatt elapadt az utánpótlás. Mire visszatértek a fakadó vizek, a létesítmény állapota leromlott és elbontották.

Dunaalmás egy földalatti hegység csúcsán található, már a rómaiak is fürdőházat építettek a melegvizű kénes forrásra. A komáromi múzeumban látható egy emlékkő, melyet Pannónia kormányzója állítatott, miután a forrásvíztől meggyógyult.

A legendák szerint 1751-ben Mária Terézia erre járva felfigyelt a római maradványokra és Bécsbe visszatérve utasítást adott orvosának a víz vizsgálatára. Torkos Jusztusz János szerint a víz mérsékli a gyomorpanaszokat, kéntartalma enyhíti a bőrpanaszokat, mikroelemei nyugtató hatásúak, csökkentik a depressziót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.