Plusz-mínusz: Nemzeti egységet felállító beszéd volt a miniszterelnök évértékelője

A Hír TV Plusz-mínusz című műsorának tegnap esti vendégei Nagy József, a 24.hu újságírója és Tóth Erik, a Nézőpont intézet elemzője voltak. Elsőként Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjével foglalkoztak.

Forrás: Hír TV2020. 02. 18. 13:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök a trianoni döntés 100. évfordulójáról is megemlékezett a 22. alkalommal tartott évértékelő beszédében. Orbán Viktor azt mondta, minden felemelkedés alapja a nemzeti önbecsülés visszaállítása. A miniszterelnök szerint a siker kulcsa az volt, hogy az elmúlt időszakban a kormány nem maradt magára, és a fontosabb kérdésekben egyeztetni tudtak a magyar emberekkel.

- Én úgy gondolom, hogy egy nemzeti egységet felállító beszéd volt ez is, mint ahogy az elmúlt 22 évben mindig arra törekedett a miniszterelnök, illetve pártelnök, hogy valamilyen olyan témát megpróbáljanak közbeszédnek feldobni a következő egy évre vonatkozólag, ami mentén majd el fog válni, hogy kik azok, akik mind a politikai, mind pedig a párt palettán ezekben a kérdésekben különböző pozícióikat tekintve inkább a nemzeti kérdések komolyan vételével, vagy azok nem komolyan vételével fognak foglalkozni – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője, aki szerint az is nagyon szimbolikus volt, hogy bár Fekete-Győr András vagy Gyurcsány Ferenc pártelnökökként megtartották már idén az évértékelő beszédeiket, egy olyan magas labdát, mint a Trianoni békediktátum századik évfordulója, nem tudtak leütni.

- Ha visszaemlékszünk akár hat hónappal ezelőttre, a Fideszben nemcsak Orbán Viktor, hanem számos vezető fideszes politikus is arról beszélt, hogy az egész klímavédelem az egy liberális hiszti. Aztán ahogy a különböző felmérések kimutatták, hogy Magyarországon főleg a fiataloknak fontos az, hogy mi történik a glóbuszon, és nem csak az fontos, hogy éppen a határainkon belül vagy éppen a határainkon túl nyúló magyarsággal mi történik, azokat próbálja ezzel megszólítani, erős csúsztatásokkal egyébként – fogalmazott Nagy József, a 24.hu újságírója.

Azzal kapcsolatban, hogy Ferencváros polgármestere lehülyézte fideszes képviselőtársát, Tóth Erik úgy vélekedett, hogy a közélet ilyen szintű lezüllesztése senkinek nem érdeke. Szerinte Baranyi Krisztina nem fog bocsánatot kérni alpári kijelentéséért, mert a mögötte álló koalíciónak ez nem érdeke.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.