Polgármesterek: A fejlődéshez fontos a szövetség a kormánnyal

2019. 09. 29. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp László, Debrecen első embere egy olyan város polgármestereként köszöntötte a kongresszust, amely 21 éve, amióta polgári erők vezetik, töretlenül fejlődik.

- A város régiójának szövetségek útján való építése és a stabil jövőkép az, ami a fejlődést megalapozza. Szövetség a régi településeivel, szövetség a kormánnyal – szögezte le a jó városvezetés receptjét. Papp László úgy látja, hogy Debrecen néhány éven belül Európa egyik meghatározó regionális központja lesz.

Ara is emlékeztetett, hogy a mostani kormány lebontotta a településeket gúzsba kötő adósságokat, az önkormányzatok maguk határozhatták meg fejlődési irányaikat, azt hogy az uniós forrásokat és a Modern Városok Program adta lehetőségeket mire fordítják.

- Van ennél szélesebb autonómia? – tette fel a kérdést válaszul az ellenzéki kritikákra.

- Országépítésből nemzetépítés és határokon felüli nemzetegyesítés kell hogy legyen, amihez sikeres önkormányzati választás kell – mondta. Hozzátette: ebben fontos szerep fog hárulni Debrecen városára is. – Tegyük naggyá együtt Magyarországot!- zárta beszédét.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere úgy fogalmazott: „bátorság nem ahhoz kell, hogy kicsik legyünk, hanem hogy meg merjük valósítani álmainkat”.

- Kilenc évvel ezelőtt nehéz örökséget vettünk át, de három olyan dolog kellett, ami nélkül nem lettünk volna sikeresek. Az egyik dolog az adósság elengedése volt, a másik a közmunkaprogram, míg a harmadik elem a gazdaság fellendülése volt, így mára a közmunkások jelentős része el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerő piacon. Nagyon fontos volt, hogy a kormány megyei szintre vitte le a gazdaságfejlesztési programokat – mondta a Nógrád megyei település vezetője

Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere Makovecz Imre munkásságát és gondolatait idézte fel, azt hogy a 23 ezres város ma már nemzetközileg is híres, és nem csak a hagyma miatt, hanem épületei, intézményei és gyógyfürdője miatt is.

- 2014-ben új fejezet kezdődött a város életében, amikor új vezetőket választottak a polgárok 20 év szocialista vezetés után – emlékeztetett.

Hangsúlyozta: szolgálatot kapott Makó első női polgármestereként. – Békét kellet teremteni egy szétzilált közösségen, szövetségeket kellet kötni a városban és azon kívül is. A pártos széthúzás helyett szövetséget kötöttek a kormánnyal.

Egy város vezetése sem foszthatja meg a polgárokat attól a gyümölcstől, ami a kormánnyal való együttműködésből fakadhat – mondta.

A polgármester hangsúlyozta, a makóiak a mezőgazdaság megerősítése mellett a turizmusban látták meg a kitörési lehetőséget, az összehangolt fejlesztéseket a kormány anyagilag is támogatta. – Építkezés és közösségépítés kéz a kézben haladt – mondta.

Balogh József Szabadkígyós polgármestere 21 éve vezeti fideszes többséggel a várost. Emlékeztetett, hogy akkor, 1998-ban Szarvason és Szabadkígyóson volt fideszes települési vezetés. Ma 44 településen indulnak fideszes polgármester-jelöltek Békés megyében – tette hozzá. A polgármester kihangsúlyozta a falusi CSOK fontosságát, a fiatalok helyben tartását, családalapítását, a településekről elköltözöttek visszacsábítását. Hasonlóan fontosnak tartja a Magyar Falu programot is, aminek három pályázatán sikeresen települt az általa vezetett falu. – Hajrá magyar falvak! – zárta beszédét.

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere szerint nem csak az ország, hanem a Fidesz is jobban teljesít. – Ne csak ígérd meg választóidnak, amit szeretnének hallani, hanem tartsd is meg ígéreteidet – mondta. Úgy folytatta: ennek jegyében politizálnak, állnak minden választás elé. Az elmúlt 13 évet felidézve felsorolta az eredményeket, amit annak köszönhetnek, hogy szövetséget kötöttek a Kertváros lakóival. – Soha nem látott fejlődés tapasztalható.

- Ehhez kellet egy csapat, kellett ahhoz, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a fővárossal, és jó kapcsolat legyen a kormánnyal, ezek nélkül nem lehetett volna fejlődés – értékelt a polgármester. Ugyanezt budapesti szinten Tarlós István tudja megvalósítani Kovács Péter szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.