Rangos lengyel kitüntetést vehetett át Novák Katalin

Az állami kitüntetés odaítélésével az államtitkár a lengyel-magyar kapcsolatok megőrzése és fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseit díjazták.

Csekő Imre
2020. 02. 20. 12:27
null
Ezeréves szövetségben Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legrangosabb lengyel állami kitüntetést, a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjét vehette át szerdán Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Jerzy Snopektól, Lengyelország budapesti nagykövetétől. Az állami kitüntetés odaítélésével a lengyel-magyar kapcsolatok megőrzése és fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseit díjazták.

A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén tartott ünnepélyes átadáson Novák Katalin az elismerés átvételekor kiemelte, hogy közel ezer éve fennáll a lengyelek és magyarok szövetsége, ami eleinte szomszédságnak indult, de az elmúlt száz évben is testvéri kapcsolatban volt egymással a két nemzet, amit aztán a visegrádi együttműködés is megpecsételt.

Ezeréves szövetségben
Fotó: Mirkó István

– Nemcsak a két ország, de a lengyel és magyar emberek között is létezik egy, a szolidaritáson alapuló, már-már megmagyarázhatatlan szimpátia, amit generációról generációra örökítünk tovább – mondta az államtitkár, aki szerint egy mai magyar gyerekben is azonnal pozitív érzés alakul ki, ha a lengyelekről van szó. Novák Katalin arról is beszélt, hogy napjainkban az Európai Unió szövetségi rendszerében az egymás mellett való kiállás és a szolidaritás éppen olyan fontos, mint amikor a történelem korábbi szakaszaiban volt szükségünk a másik nép támogatására.

A két népet összeköti a családpolitika terén való együttműködés is, és az a közös megközelítés, hogy a lengyel és magyar gyermekek születésében látják a jövő zálogát.

Novák Katalin lapunknak nyilatkozva elmondta, a keresztény életformának és kultúrának a megerősítése és megőrzése Lengyelországon és Magyarországon is közös cél és feladat, a két országnak küldetése van Európában a családközpontú megközelítés képviseletével. Megemlítette, hogy a Felczak Alapítvány támogatásai révén pedig különböző lengyel–magyar kulturális programokat és diákutazásokat támogatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.