A kormány nem csak beszél a környezetvédelemről

A kormánynak fontos az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz és ennek részét képezik a fásítási programok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 09. 25. 15:06
RTVRI Bence; SZENTKIRLYI Alexandra
Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ fát ültet a településfásítási program keretében tartott sajtótájékoztató után Zebegényben 2020. szeptember 25-én. Rétvári Bence elmondta, fontos, hogy a köznevelés a tanórán kívül is a természetvédelmet szolgálja. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján hangsúlyozta: fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja, a kormány pedig nemcsak beszél a környezetvédelemről, hanem az oktatás, a mindennapok, a hétvégék és a nyári szünet részéve is kívánja tenni azt. Hozzátette, az iskolásoknak is fontos, hogy a tanórákon kívül elsajátítsanak egy természetbarát szemléletet, amihez a fásítási programok is hozzájárulnak.

Hangsúlyozta, hogy a 2012-es és a 2020-as Nemzeti alaptanterv már nyolcszor tartalmazza az éghajlatváltozás és klímaváltozás kifejezéseket, míg a korábbi tantervek egyáltalán nem használták.

Rétvári Bence kitért arra, hogy az Ökoiskola programban ezer iskola vesz részt, a fenntarthatósági témahét, amelyet tavaszról októberre kellett halasztani a járvány miatt, előreláthatólag 1542 iskolában valósul meg, 18 581 osztály és 330 255 diák részvételével. Hozzátette, hogy A világ legnagyobb tanórája szintén a fenntartható célokra összpontosít, a környezetvédelemre, a természetvédelemre és tavaly 634 iskolából 4700 osztály csatlakozott a programhoz.

Rétvári Bence és Szentkirályi Alexandra fát ültet a településfásítási program keretében tartott sajtótájékoztató után
MTI/Kovács Attila

Az államtitkár arra is kitért, hogy az Erzsébet-táboroknak is fontos részei már évek óta a környezetvédelmi tematikájú programok. Hozzátette, hogy a Csodaszarvas táborokban 83 200 diák vett részt különböző környezetvédelmi programokon és az erdei vándortáborokban az elmúlt szezonban 160 csoportban négyezer diák fedezte fel az erdőket, környezetközeli élményeket szerezve – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Az eseményen részt vett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is, aki arról beszélt, hogy a kormánynak fontos az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz és ennek részét képezik a fásítási programok. A Klíma és természetvédelmi akcióterv egyik célkitűzése, hogy 27 százalékra sikerüljön növelni az erdővel borított területek arányát Magyarországon, ezért vállaltuk, hogy évente egymillió fát ültetünk, minden újszülött után legalább tízet – hangsúlyozta.

MTI/Kovács Attila

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a kormánynak fontos a kétmillió hektárnyi erdő egészségi állapotának megőrzése és az erdőtelepítések növelése. Ennek érdekében az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több támogatást vehetnek igénybe a Vidékfejlesztési programban. Emelkedtek az erdő létesítésének és ápolásának egységárai is, hogy a gazdák minél kedvezőbb feltételekkel juthassanak forráshoz. Eddig 17 ezer hektár erdő telepítésére érkezett pályázat és háromezer hektár fásítására – mondta az államtitkár. A települési fásítási programra 500 millió forint áll rendelkezésre és 500 településen 12 ezer fasort ültetnek el – fűzte hozzá az erdőkért felelős államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.