Romániában fogták el a cégnevek hamisításával operáló csalót

Ártándon átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozóinak egy csalássorozat feltételezett elkövetőjét, aki hét éve bujkál a rendőrök elől. A Fővárosi Törvényszék július 28-án jogerőre emelkedett intézkedése értelmében a 34 éves férfit letartóztatták, két bűntársát még mindig keresik.

Forrás: police.hu2020. 07. 28. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi elfogatóparancs árnyékában élt hét évig az a román csaló, aki a házi őrizetből szökött meg még 2013-ban. A rendőrség által beszerzett bizonyítékok alapján az akkor még 27 éves román állampolgárságú csaló két társával több magyar céget vert át, összesen 147 millió forintot szedtek össze egy merész trükkel. Az okos szélhámosok egy internetes oldalon feltüntetett közbeszerzési eljárások, valamint önkormányzati tenderek nyertesei közül választották ki a célpontjaikat. A nekik megfelelő cégek nevéhez megtévesztésig hasonló néven egy teljesen új vállalkozást alapítottak Angliában. A közbeszerzési eljárások tanulmányozása során kisakkozták, az eredeti cég milyen szervezetekkel, hivatalokkal, vállalkozásokkal állhat kapcsolatban, kiktől várhat bevételt, majd egy elektronikus levélben arról tájékoztatták őket, hogy a velük kapcsolatban álló, tendert vagy közbeszerzést megnyerő vállalkozás bankszámlája megváltozott. Az új bankszámlaszámra kérték az átutalásokat, ami természetesen az övék volt, szó sem volt semmiféle változásról. Abban bíztak, hogy a hamis, egy betűben eltérő cégnév nem tűnik fel senkinek, és a sértettek fizetnek. Hét esetben jött be a csel, 147 millió forint érkezett a hamis cégek számláira, mire a károsultak rájöttek, hogy rossz helyre utaltak, több cég viszont már az elején észrevette a hibát és megtagadta a fizetést. A csalók, ahogy pénzt kaptak, azonnal fel is vették, elköltötték, illetve eltüntették, ismerősök bankszámlájára, mások nevére vett ingatlanokra, autókra.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztály nyomozói a román férfit 2013-ban elfogták, őrizetbe vették, és nyolc rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, három rendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalásbűntett-kísérlete, valamint egy rendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A bíróság a letartóztatást a gyanúsított őszinte, feltáró jellegű beismerő vallomására való tekintettel házi őrizetre változtatta, annak ellenére, hogy a pénzről a csaló nem beszélt és társait sem adta fel. Pár nap múlva kiderült, a megbánó magatartás csak álca volt, a gyanúsított szökni akart, 2013. május 31-én a számára kijelölt tartózkodási helyről ismeretlen helyre távozott, ezért először európai, majd nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Hét év bujkálás után, 2020 júliusában – a körözés alapján – Romániában fogták el a csalót. A Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársai a gyanúsítottat Magyarországra szállították, és átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozóinak, a bíróság ismét elrendelte a letartóztatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.