Saját adományként tüntette fel a maszkszállítmányt az MSZP-s képviselő?

Miközben máig nem érkezett meg a VI. kerületi önkormányzathoz egy tízezer darabos maszkszállítmány, amelyet egy helyi szocialista önkormányzati képviselő címére állítottak ki, addig Bálint György saját adományként osztott ki ugyanennyi védőeszközt. Közben az MSZP-s politikus megpróbálta megakadályozni, hogy az önkormányzat behajtsa azt a jogos követelését, amelyet a 2004-es Andrássy úti ingatlanmutyi ügyében ítélt meg neki a bíróság.

2021. 03. 23. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmerül a gyanú, hogy saját költségén kiosztott adományként tüntette fel a VI. kerület szocialista képviselője, Bálint György azt a tízezer maszkot, amelyek egy Kínából Budapestre érkező, hetvenezer darabos szállítmányból Terézvárost illették volna.

A Koronavírus.gov.hu tavaly május 4-i beszámolója szerint a szállítmány „Budapest és a VI. kerület számára” érkezett Kínából. Mivel különös volt, hogy Terézvárost külön is megemlítették a közleményben, megkérdeztük az önkormányzatot, hogy kiknek, mikor és milyen ütemben osztották ki a kerületnek rezervált tízezer maszkot.

A Soproni Tamás (Momentum) vezette Városháza lapunknak azt a választ adta, hogy ők is csak a kormányzati tájékoztatásból értesültek a szállítmányról, de a polgármesteri hivatalba eddig egyetlen maszk sem érkezett Kínából. Hangsúlyozták: a küldemény nélkül sem maradtak arcvédők nélkül a helyiek, az önkormányzat saját költségén juttatott maszkokat az intézményeinek és a lakosoknak.

Mindazonáltal még tavaly tavasszal megkeresték a kormányzatot, s a Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól azt a választ kapták, hogy a Nan Jing Jian Ye kerület Tudományos és Technológiai Hivatala által a tízezer darabos adomány kapcsolattartójaként Bálint Györgyöt, Terézváros 8. számú választókerületének MSZP-s képviselőjét nevezték meg, aki a szállítólevél alapján május 6-án át is vette a maszkokat.

Lapunk birtokába került az Állami Egészségügyi Elosztó Központ által lepecsételt szállítólevél is, amelyből kiderül, hogy az adományként felcímkézett szállítmányt Bálint György átvette, ugyanis az ő címére kiállított dokumentumon a saját kezű aláírása is szerepel.

Különös, hogy a kínai adomány érkezése után néhány nappal – tavaly május 15-én – a terézvárosi MSZP Facebook-oldalán azt írták, hogy Bálint György a saját költségén vásárolt – éppen tízezer darab – maszkkal segítené elő a védekezést a kerületi lakosok számára. Sőt

a képviselő még az önkormányzati lapnak is nyilatkozott az állítólagos anyagi áldozatvállalásáról, és a terézvárosiaknak eljuttatott maszkok mellé helyezett cetlin is sajátjaként tüntette fel az adományt.

E-mailben és telefonon is kerestük a szocialista képviselőt is, aki lapzártánk után azt a választ küldte, hogy a maszkszállítmányt a Kínában élő barátai küldték, a magyar állam kormánygépének igénybevételével. Bálint György „segítségként felajánlott maszkokként” említette az „első tízezer védőeszközt”, amelyeket később mégis saját adományaként feltüntetve osztott ki borítékokban a helyi lakosok között. A szocialista képviselő azt állította továbbá, hogy a helyi MSZP honlapján feltüntetett 10 ezer maszk nem egyezik meg az említett védőeszközökkel, hanem a – szintén Kínából beszállított maszkokat – már a saját pénzéből vásárolta.

Bálint György körül nem ez az egyetlen botrányos ügy. A Telex éppen a napokban idézte fel: a szocialista képviselő megpróbálta ellehetetleníteni, hogy a terézvárosi önkormányzat hozzájusson a bírósági döntés révén őt megillető, 123 milliós kártalanításhoz a 2004-es Andrássy úti ingatlanmutyi ügyében.

Bálint György ugyanis épp akkor próbált egy 12 millió forintos jelzáloghitelt bejegyeztetni egy állítólagos kölcsönre hivatkozva Hatvani Csaba volt szocialista alpolgármester házára, amikor kiderült, hogy Hatvani bűnös, és fizetnie kell. Bár a Fővárosi Törvényszék végzést hozott arról, hogy a jelzáloghitel nem fogadható el az egykori MSZP-s alpolgármester házára amely egyébként az egyetlen elárverezhető ingatlan –, Bálint György a Telexnek azt hangoztatta, hogy polgári peres eljárásban tovább próbálkozik.

Soproni Tamás a portálnak arról beszélt, hogy időközben az önkormányzat jogos követelése a kamatokkal együtt már nem 123, hanem 218 millió forint. Ez az az összeg, amit Hatvani Csabán és az adóstársain kellene behajtani, de ez nagyjából reménytelen, mert úgy tűnik, többen, többek között Fürst György (a kerület szintén egykori MSZP-s alpolgármestere – a szerk.) is kimentette a vagyonát a végrehajtás alól fogalmazott a portál kérdésére.

A polgármester tegnapi Facebook-bejegyzésében arra szólította fel Bálint Györgyöt, hogy mondjon le az önkormányzati tisztségeiről, amíg nem tisztázza magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.