Sajtópert nyertek a hazugságokat terjesztő ellenzéki portál ellen

A magát „tényfeltáró, oknyomozó” portálként meghatározó lap lejárató hangvételű cikkében több hazugságot és valótlan állítást közölt az alapítványról és annak francia társszervezetéről – írja a Mandiner.

Forrás: Mandiner.hu2020. 08. 03. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Transzparens Újságírásért Alapítványt – a szervezet elmondása szerint – azért hozták létre, hogy felépítsék Magyarországon a médiatudatosság kultúráját, közelebb hozzák az újságírók személyét az olvasókhoz, átláthatóvá tegyék a média működését és harcoljanak az álhírek ellen. A honlapjukon olvasható credojuk szerint objektív újságírás nem létezik, ezért az olvasókkal fontos megismertetni az újságírók személyét, munkásságát, életútját és szubjektív világlátását. Az alapítvány szerint csupán tisztességes és átlátható újságírás létezik, amelyek megvalósulásáért különböző eszközökkel kell küzdeni. Ők maguk portrécikkeket írnak közéleti újságírókról, valamint „Zsurnaliszta Vitaesteket” szerveznek. A legutóbb például a MagNet Közösségi Házzal közösen rendezett eseményükön Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője és Békés Márton, a Kommentár folyóirat főszerkesztője vitatkozott.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány közleményben tudatta, hogy júliusban első fokon sajtópert nyert az Átlátszó.hu ellen, ugyanis a magát „tényfeltáró, oknyomozó” portálként meghatározó lap lejárató hangvételű cikkében több hazugságot és valótlan állítást közölt az alapítványról és annak francia társszervezetéről, az OJIM-ról (Observatoire du journalisme). Az ügyben az Átlátszó már a második sajtóperét veszítette el, ugyanis első fokon korábban a párizsi székhelyű OJIM is nyert ellenük.

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint az Átlátszó egy sor valótlan állítást közölt az „átlátható újságírás” megvalósulásáért munkálkodó csapatról. Valótlanul állította például, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány által üzemeltetett Ojim.hu-nak külföldi tulajdonosa van, és valótlanul állította, hogy Claude Chollet volt az Ojim.hu egyik tulajdonosa. Valótlanul állította azt is, hogy Claude Chollet francia szélsőjobboldali ideológus, valamint hogy az Ojim.hu a francia szélsőjobboldal kelet-európia projektje.

A teljes cikket a Mandiner honlapján olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.