Selejtből díjugróbajnok

Nyurga sárga kiscsikó ugrándozik a legelőn a Váli-völgyi Krucsó Lovardában. Ő az egyik leszármazottja napjaink egyik legismertebb versenylovának, Chacco Blue II-nek, akivel nemrég még az istálló tulajdonosa, Krucsó Szabolcs ért el komoly eredményeket hazai és nemzetközi díjugrató versenyeken. Akár az olimpiára is esélye volt kijutni a magyar díjugrató csapatnak, ha a ló egyébként szintén magyar tulajdonosa nem viszi el a mént az országból.

Haiman Éva
2019. 09. 23. 7:05
null
Krucsó Szabolcs reméli, hogy a rakoncátlan csikóból felmenőjéhez hasonló kvalitású versenylovat tud nevelni Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnépszerűbb közösségi oldalon, a Facebookon már csaknem tizenegyezer követője van Chacco Blue II-nek, ami egy versenyló esetében igen komoly szám. Nem tudni, persze, hogy ­mennyien követik nyomon ennek a kiváló díjugrató lónak az életét a lovasok közül, és mennyien olyanok, akik hallották a történetet a félvak lovacskáról, akit gyakorlatilag a vágóhídról mentettek meg jó szándékú emberek. – A sztori valóban megindító, ám nem igaz – mondja Krucsó Szabolcs. Márpedig ha valaki, ő tudja az igazságot, hiszen Kórusz Attila, a mén tulajdonosa őrá bízta ­Chacco Blue-t, miután 2015 végén megvásárolta. Krucsó Szabolcstól megtudjuk, hogy bár a lovat valóban leselejtezték, miután csikókorában egy retinasérülés következtében bal szemére megvakult, de egy percig sem fenyegette az a veszély, hogy vágóhídra kerül. Tudni kell, hogy a németországi Lewitz-tenyészetben, ahol született, van vagy ötszáz csikó, és az ekkora ménesek a sérült lovakon bizony túladnak, hiszen úgyis marad elég. Chacco Blue II így került Magyarországra, Szarvasra sok tucat ló közé, ahol még csak nem is sejtették, mekkora érték van a kezükben. Kétéves volt az állat, amikor Babinszki László megvásárolta, a ló és lovasa együtt „tanulták ki” a díjugratást, és versenyeztek egészen 2015 végéig, különösebb eredmények nélkül.

A tulajdonosváltást követően került igazán szakértő kezekbe Chacco Blue II, Krucsó Szabolcs ugyanis nemcsak profi díjugrató, de feleségével, Annával, aki egyben a tulajdonostársa, valamint munkatársaival együtt a lovak képzésében, versenyeztetésében és menedzselésében is komoly tapasztalatokkal rendelkezik. A kiképzés jól haladt, ennek köszönhetően ló és lovasa egyre több hazai, majd nemzetközi megméretésen indult és egyre jobb eredményeket ért el. A fiatalember a pej ménnel nyert életében először magyar bajnoki címet 2017-ben. Ugyanabban az évben a göteborgi Európa-bajnokság legeredményesebb lovasa volt a magyar válogatottból, Chacco Blue II pedig ugyanitt elnyerte a „legjobb magyar ló” címet. 2018-ban részt vettek az amerikai Világjátékokon a magyar válogatottal, az ugyancsak tavaly rendezett budapesti CSIO5*-os verseny Nemzetek Díjában a magyar válogatottal

2. helyezést értek el. Ugyanezen a versenyen az 1,60 m magasságon megrendezett Longines Grand Prix-ban (Nagydíj) 3. helyezett volt, ami hatalmas magyar sikernek számított. A páros emellett több európai versenyen volt helyezett.

Mint Krucsó Szabolcs elmeséli, a félvakság a lovat és lovasát csak a közös munka kezdetén befolyásolta, amíg össze nem szoktak. – A bal oldali akadályokra nagyobb ívben kellett ráfordulnom vele, és eleinte a bal oldaláról érkező hangokra úgy reagált, hogy elugrott jobbra, egy-egy árnyéktól is megijedt, de ezeken hamar túllépett. Gyorsan tanult, ezért gyorsan lehetett vele fejlődni, fantasztikus volt a munkához való hozzáállása – mondja egykori lovasa, hozzátéve: nagy előnye az ugróképessége, amely nagyobb társainál. Chacco Blue II nemcsak jól lovagolható, hanem szép ló is, extrém nagy, külön szállítót kellett neki venni, mert olyan hosszú a nyaka, hogy semmibe sem fért el. Krucsó Szabolcs szerint egy ritka képességű lóról van szó, aki azonban nem számít csodának, hiszen Szöulban ­például egy félszemű ló nyerte az olimpiát.

Krucsó Szabolcs reméli, hogy a rakoncátlan csikóból felmenőjéhez hasonló kvalitású versenylovat tud nevelni
Fotó: Teknős Miklós

Ez a kimagasló tulajdonságokkal bíró mén a fiatalember szerint soha nem került volna Magyarországra, ha csikókorában nem válik le a retinája. A sors azonban úgy hozta, hogy a baleset ellenére ennek a vágóhídra nem is szánt, de mégiscsak selejtnek minősült lónak az élete éppen nálunk vett csodálatos fordulatot. Olyannyira, hogy két évvel ezelőtt még a tulajdonosa, Kórusz Attila is úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy Krucsó Szabolccsal együtt a cél az olimpiai részvétel. Azután a ló papíron tulajdonost váltott, aki tavaly ősszel váratlanul úgy döntött: Chacco Blue II-t nem hozza vissza Magyarországra. A lovat az amerikai tryoni Világjátékok után vitték el, 2019 januárjában a Krucsó család észak-németországi sportistállójából.

A döntésről Krucsóék a tulajdonos ügyvédjén keresztül értesültek. A Magyar Lovassport Szövetség még megpróbált közbenjárni annak érdekében, hogy legalább az idén nyáron esedékes olimpiai selejtezőig tartsák itthon a lovat, aki a magyar csapat legerősebb láncszemének számított, hiába. Díjugra­tóink nem is szereztek olimpiai kvótát. Krucsó Szabolcs azonban nem is csak ezt sajnálja. – Chacco Blue II Magyarország legjobb díjugrató lova volt, szerintem a kelet-európai régióban is benne volt az első ötben. A legjobb csapat gyűlt össze azért, hogy a legjobb eredményeket érje el, itt volt a világ első számú patkolókovácsa, kitűnő állatorvosok, minden rendelkezésre állt ahhoz, hogy az idei versenyre a legjobb formában legyen. De nem csak a sportteljesítményét, mint fedezőmént is jobban ki lehetett volna használni. Most a ló Németországban a világ legjobb ménjei között van, akik olimpiát és egyéb komoly versenyeket nyertek, közülük nem tűnik ki. Úgy gondolom, hogy ez a döntés, amihez természetesen joga volt a tulajdonosának, sem a lónak, sem a ló utódainak, sem Magyarországnak nem kedvezett – vélekedik.

Krucsó Szabolcs azt mondja, a történtek ellenére szerencsésnek érzi magát, mert ha csak néhány évig is, de lovagolhatott egy ilyen kiváló lovat. – Mezőhegyesen születtem, nálunk mindenki lovakkal foglalkozott, így ahogyan most a gyerekeim, én is közöttük nőttem fel, de Chacco Blue II volt eddigi életem legjobb lova – mondja, és csak reméli, hogy a még rakoncátlan sárga kiscsikó vagy a kiváló mén egy másik utódja joggal viselheti majd a Chacco Blue III nevet. Az biztos, hogy a leszármazottaknak jó esélyük van arra, hogy apjuk nyomdokaiba lépjenek. A vérvonal kiváló: már az „öreg” Chacco Blue is remek díjugrató ló volt, anyja, Naiti Rouge nemkülönben. A Krucsó Lovardában született vagy születendő csikók pedig nemcsak a felmenőiket illetően szerencsések, de abban is, hogy tulajdonosaik tudják, hogyan hozhatják ki belőlük a legtöbbet, és talán már akkor meglátják bennük a bajnokesélyest, amikor az avatatlan szemnek még legfeljebb édes, de neveletlen csikók.

Második esély

Chacco Blue II Facebook-adatlapja szerint a lovat jelenleg egy portugál lovas, Luciana Diniz lovagolja. A bejegyzések szerint a mén kapott Diniztől egy „második esélyt”, de hogy ez pontosan mit jelent, az nem derül ki. Az viszont igen, hogy a lovat korábbi tulajdonosa, Kórusz Attila menedzseli. Ő későbbre ígért reagálást a megkeresésünkre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.