Sértettségből támadhatták meg Handó Tündét

Nyílt levélben ítélte el az Országos Bírói Tanácsnak az Országos Bírói Hivatal elnöke ellen tett radikális lépését a Ráckevei Járásbíróság egyik dolgozója.

Forrás: MN2019. 05. 16. 7:20
Hilbert Edit; Handó Tünde
Kollégája szerint Hilbert Edit (jobbra) tüzeli az OBT-t Fotó: MTI/Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsértettük dr. Hilbert Edit felperes jóhírnevét az általunk kiadott és üzemeltetett Magyar Idők és www.magyaridok.hu elnevezésű sajtótermékben az alábbiak szerint:

  • a www.magyaridok.hu online felületen 2018. május 9-én közzétett „Káosz az Országos Bírói Tanácsban”
  • a www.magyaridok.hu online felületen 2018. augusztus 21-én közzétett, „Botrányos lassúsággal dolgozik az ellenzéki sajtó kedvenc bírája?”
  • a www.magyaridok.hu és a Magyar Idők online és nyomtatott sajtótermékekben 2018. augusztus 24-én közzétett „Kettős mérce a haza bíróságokon”,
  • a www.magyarirok.hu online felületen 2018. október 9-n közzétett „Lemondásra szólította fel a bírói kar az Országos Bírói Tanácsot”,
  • a Magyar Idők nyomtatott sajtótermékben és a www.magyaridok.hu online felületen 2018. október 10-én közzétett „Lemondásra szólították fel a küldöttek az OBT taját”,
  • a Magyar Nemzet nyomtatott sajtótermékben és a www.magyaridok.hu online felületen 2019. május 16-án közzétett „Sértettségből támadhatták meg Handó Tündét” című cikkben


 

annak valótlan híresztelésével, hogy

-  a felperes több mint egy évig nem látta el bírói feladatait, és ezen mulasztás miatt kizárólag azért nem indul fegyelmi eljárás ellene, mert az Országos Bírói Tanács számára mentességet biztosít,

- a felperest hanyag bírói munkája miatt több fegyelmi eljárás fenyegette,

- a felperes fegyelmi felelősséget megalapozó hanyagsággal végezte a munkáját, és a fegyelmi felelősség alól az Országos Bírói Tanácsban viselt tagság által biztosított mentelmi jog által igyekezett kibújni, 

- a felperes nagy nyilvánosság előtt gyakran megalázta a kollégáit, és a Handó Tünde emberének tekintett bírókat minden alap nélkül hátrányosan megkülönböztette a javadalmazásuk tekintetében, továbbá azon valós tényt, hogy

- a felperes tanácsához a Budapest Környéki Törvényszéken sok olyan ügy tartozott, amely évek óta volt folyamatban abban a hamis színben tüntette el, hogy a felperes fegyelmi jogsértést kétségtelenül megalapozó, önhibájából eredő mulasztásai eredményezték az ügyek elhúzódását, amelyek miatt csak azért nem indult eljárás ellen, mert az Országos Bírói Tanácsan viselt tagsága az eljárás akadályát képezte, valamint, hogy

-  a felperes által vezetett Országos Bírói Tanács kritikákat fogalmazott meg a magyar bírósági igazgatási rendszerrel szemben,

abban a hamis színben tüntette fel, hogy a kritikák pártpolitikai motivációkból születtek, amelyek végső célja több hatalom és pénz megszerzése. 

Bíróktól szokatlan módon, nyílt levelet tett közzé a Ráckevei Járásbíróság egyik dolgozója, Szigethyné Fekete Andrea azzal kapcsolatban, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) a múlt héten kezdeményezte Handó Tündének, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének felmentését.

Szavai szerint a tanácsot tavaly fél évig soros elnökként vezető, jelenleg abban tagként tevékenykedő Hilbert Edit személyes ambícióira használta fel a testületet, amely nem a rendeltetésének megfelelően működik.

Kollégája szerint Hilbert Edit (jobbra) tüzeli az OBT-t
Fotó: MTI/Beliczay László

A bírósági dolgozó felidézte, hogy a tavaly januárban megalakult, új összetételű OBT hamarosan csökkentett létszámmal, 11 fővel kényszerült működni, és több tag, valamint póttag lemondása ­miatt rendezett póttagválasztás a jelöltek visszalépése okán eredménytelenül zárult.

– Nem véletlen, hogy több tag és póttag lemondott, ugyanis rájöttek arra, ami számunkra is nyílt titok volt, hogy Hilbert Edit személyes, Handó Tündével szembeni sértettségéből adódó harcához kívánja őket felhasználni, maga mögé állítva az OBT egyes tagjait – írta.

A nyílt levél szerzője arra is kitért: Hilbert Edit a saját törvényszékén sem tudta megtartani a Kúria, az OBH és az OBT viszonyában általa gyakran emlegetett egyensúlyt.

– Komoly autok­ráciát vezetett be regnálása alatt a Budapest Környéki Törvényszéken, döntéseit nem igazán lehetett megkérdőjelezni. Nap nap után tapasztaltuk, hogy döntései meghozatalakor személyes érzelmei vezérlik, kijelentéseivel, megnyilatkozásai­val gyakran nagy plénum előtt megalázta a kollégákat, ezáltal megosztotta a bírói kart.

Minden alap nélkül tett stigmát a törvényszék azon dolgozóira – elsősorban a bírákra –, akiket „Handó emberének” tekintetett, ők a javadalmazásban is érezhették a megkülönböztetést – fejtette ki a bírósági dolgozó, aki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az általa vázolt jelenség elszigetelt marad. – Bízom a bírókollégáim szakmaiságában, éleslátásában és hogy nem hagyjuk magunkat félrevezetni – hangsúlyozta.

Időközben már valamennyi megye kiállt az OBH elnöke mellett, legutóbb a dunántúli bíróságok határolódtak el az OBT múlt heti, radikális lépésétől. Közös közleményükben utaltak arra is, hogy a tanács működésének jogszerűsége és a testület legitimációja is megkérdőjeleződött.

Az OBT 2012 és 2018 között működő korábbi hét tagja szintén reagált a tanács határozatára. – Úgy gondoljuk, olyan mértékben sérti az igazságszolgáltatás érdekeit az OBT-tagoknak az OBH elnökét érintő döntése, hogy emellett már nem mehetünk el szótlanul, ezért kinyilvánítjuk, hogy elítéljük a Handó Tünde felmentésére irányuló kezdeményezést, és attól teljes mértékben elhatárolódunk – írták az egykori tanácstagok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.