Simonka György: Áldozatok vagyunk

Családtagjaival együtt az ügy áldozatának tartja magát Simonka György kormánypárti országgyűlési képviselő, akit 32 társával együtt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádol az ügyészség. A kedden kezdődött háromnapos előkészítő ülésen a vádhatóság 8,5 év szabadságvesztés és 850 millió forintnyi vagyonelkobzás kiszabását indítványozta a politikussal szemben.

2020. 01. 15. 13:57
null
A volt kormánypárti politikus a tárgyalás előtt nyilatkozott Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is ártatlannak tartja magát Simonka György. A kormánypárti ország­gyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják, a három napra tervezett előkészítő ülés kedden kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. A politikus az ülés előtt állt a sajtó rendelkezésére, igaz, az ügy politikai vonzataival nem kívánt foglalkozni.

– Természetesen nem követtünk el semmiféle bűncselekményt, nem örülünk annak, hogy itt kell lennünk, de most lehetőség nyílik arra, hogy elmondjuk: mi nem bűnözők vagyunk, hanem ártatlanok. Nem találom a kapcsolódási pontokat a nyomozati anyag és a vádirat között, ezért remélem, kimondják az ártatlanságomat – fogalmazott, majd arra a felvetésre, hogy felesége és unokatestvére is a vádlottak padján ül, azt mondta: áldozatai az ügynek, és ezt az eljárásban be is bizonyítják.

Az előkészítő ülésen Simonka György indítványozta, hogy a teremben érdeklődőként jelen lévő Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt és Bod Tamás gazdasági újságírót is zárják ki a tárgyalásról, mivel később őket tanúként kívánják meghallgattatni. A bíróság a nyilvánosság érdekeire hivatkozva elutasította az indítványt.

A volt kormánypárti politikus a tárgyalás előtt nyilatkozott
Fotó: Kurucz Árpád

Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését 2018 októberében Polt Péter legfőbb ügyész kérte, majd a parlamenti megerősítés után a Központi Nyomozó Főügyészség meg is gyanúsította a képviselőt. A nyomozás során 70 ezer oldalnyi nyomozati irat keletkezett, amiből 200 oldalas vádiratot állított össze a vádhatóság. A kedden ismertetett vádirat szerint a vádlottak szigorú hierarchiában működő rendszert hoztak létre és működtettek uniós és hazai források jogtalan megszerzése érdekében. Az így okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

A módszerük az volt, hogy felülárazták az uniós, illetve hazai pénzből megvalósított beruházásokat és az eszközbeszerzéseket, majd a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat áron alul megszerezték, majd minimális fejlesztés után, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. Az ügyész szerint több szükségtelen beruházás is volt, amelyek csak a haszonszerzést szolgálták. Ugyancsak elhangzott, hogy Simonka György az uniós pénzek megszerzésére irányuló döntése után céghálót épített fel, ebbe pedig bizalmi embereit helyezte el, hogy irányítása alatt az általa meghatározott bűncselekményeket kövessék el.

Az előkészítő tárgyaláson kiderült: négy vádlott már egyezséget kötött az ügyészséggel, azaz elismerték a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

Simonka György azonban nincs közöttük, mert elutasította az ügyészség vádiratban megfogalmazott javaslatát, miszerint 8,5 év szabadságvesztést kap és 850 millió forintnyi vagyonelkobzásban részesül, ha beismeri a vádbeli cselekményeket és lemond a tárgyalás jogáról. Az országgyűlési képviselő azonban nem ismerte be bűnösségét. Ma és holnap további vádlottak nyilatkozhatnak arról, hogy elfogadják-e az ügyészség büntetésükre vonatkozó javaslatát vagy sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.