Sok múlik az emberek fegyelmezettségén a második járványhullám megfékezésekor

Újraindult az operatív törzs sajtótájékoztatói, miután megérkezett a koronavírus-járvány második szakaszába. Müller Cecília országos tiztifőorvos azt hangsúlyozta, hogy ellentétben a tavaszi helyzettel jelenleg elsősorban a fiatalok fertőződnek meg, ám továbbra is az idősek és a krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek. Ezt szem előtt tartva hozott a kormány több intézkedést az operatív törzzsel is konzultálva, így egyebek mellett a kötelező maszkhasználatot terjesztik ki, a szórakozóhelyeknek pedig este 11-kor be kell zárniuk.

Végh Attila
2020. 09. 19. 15:45
MLLER Ceclia; LAKATOS Tibor; GL Kristf
Budapest, 2020. április 10. A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetõje, Müller Cecília országos tisztifõorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivõje (b-j) a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. MTI/kormany.hu Fotó: kormany.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári szünet után, a fertőzések számának emelkedése miatt mától újra tájékoztatókkal, naprakész adatszolgáltatással, tanácsokkal jelentkezik az operatív törzs kommunikációs stábja. Müller Cecília országos tiszti főorvos, Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatóság közrendvédelmi főosztályának vezetője és Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivője a járvány második hullámában rendszeresen adnak helyzetjelentést, válaszolva a sajtó képviselőinek kérdéseire is.

Az operatív törzs őszi első tájékoztatóján Lakatos tábornok ismertette a törzs eddigi fél éves munkájának eredményeit. Elmondta, hogy a hazai helyzetet és a járványügyi adatokat folyamatosan elemzik és összevetik a világ más pontjainak vírusjelentéseivel, intézkedéseivel, és számos döntést a külföldi gyakorlatot elemezve hoztak meg Magyarországon. Szavai szerint a szomszédos országok hatóságai is átvettek néhányat a magyar védekezési gyakorlatból. Közölte: a rendőrség az érvényes rendelkezések szerint zárta le az országhatárt, folyamatosan végzi a hatósági házi karanténok elektronikus és személyi ellenőrzését is, utóbbi esetében már egymilliónál is több ellenőrzés történt. A dandártábornok szerint a rendőrség készen áll arra, hogy betartassa az intézkedéseket. Lakatos Tibor kiemelte, hogy nem a bírságolás vagy a büntetés a cél, és a szabálysértési eljárásrendnek megfelelően a rendőrök először csak a figyelmeztetés eszközét alkalmazzák a járvány elleni védekezés, a fertőzés lassítása érdekében. Bár a kirívó jogsértések mellett nem fog elmenni egyetlen rendőr sem, de a rendőrség bízik az állampolgárok fegyelmezettségében. A járvány első hulláma idején Magyarország polgárainak túlnyomó többsége megértette, hogy az egyéni védekezés a társadalmi szintű védekezés alapja, és most, a pandémia második hullámában szintén ezen van a legnagyobb hangsúly.

Ezt erősítette meg Müller Cecília is, aki közölte: az utolsó öt napban ugrásszerűen növekedett a fertőzések száma. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a szakértők készültek a járvány második hullámára, de ez más, mint a tavaszi veszélyhelyzet, ezért a védekezés is más stratégiát igényel. Év elején kevesebb volt a megbetegedés a fiatalok körében, most döntően a harminc év alatti korosztályt érinti a fertőzés, annak ellenére, hogy a fiatal, erős szervezeteket kevéssé viselik meg a tünetek. Mivel a megbetegedések száma sokkal nagyobb, ezért vigyázni kell arra, hogy a fiatalok ne terjesszék a vírust, ne veszélyeztessék az idősebb nemzedéket, mivel a legyengült, elöregedett sejtjek nem mindig tudják felvenni a küzdelmet a koronavírussal.

Ennek érdekében szeptember 21-től minden zárt térben kötelező lesz az egészségügyi védőmaszk használata, melynek elmaradását a jogszabály szerint azonnal szankcionálhatják a hatóságok. A rendelet szerint az arcot eltakaró kendő és sál már nem helyettesítheti a szűrőmaszkot, az üzletekben, üzletközpontokban, színházakban, mozikban, múzeumokban, tömegközlekedési eszközökön, közintézményekben, ahol kell, ott az iskolákban is kötelező lesz a maszk viselése. Utóbbiakban októbertől kötelező lesz a beléptetésnél a testhőmérséklet mérése is, a kisebb diákok szülei védőmaszkban megvárhatják az eredményt, hogy láz esetén azonnal hazavihessék a gyermeküket.

A vendéglátóhelyek 23 órai bezárása is a fertőzés terjedésének lassítását, megakadályozását szolgálja. Az emiatt elégedetlenkedők elég ha megnézik az Európa más országaiban hozott rendelkezéseket, a legtöbb helyen 22 órában határozták meg a nyitvatartás időkorlátját. Az operatív törzs szerint ha rosszabbodnak a járványügyi mutatók, akkor nem kizárt további korlátozások bevezetése sem, és a tömeges fertőzés fegyelmezettséggel sikerrel fékezhető meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.