Soros szerint nem tud visszatérni a CEU, mégis új intézetet nyitnak

A milliárdos spekuláns üdvözölte az Európai Unió Bíróságának hétfői ítéletét.

2020. 10. 07. 10:58
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a CEU rektora, Michael Igniateff kedden bejelentette, hogy a budapesti campusukon új egyetemi intézetet is nyitnak Demokrácia Intézet néven, Soros György, a CEU alapítója azt hangoztatta az Euronewsnak, hogy már nem tudnak visszatérni Magyarországra, mert szerinte az érvényben lévő törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek. A tőzsdespekuláns üdvözölte az Európai Unió Bíróságának (EUB) hétfői ítéletét, amelyben azt mondták ki, hogy Magyarország megsértette az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény 2017-es, lex CEU-ként is gúnyolt módosításával, de a szerinte az egyetemének már „túl későn” született a verdikt. Figyelemre méltó, hogy a Soros-hálózat, valamint a CEU vezetése a törvénymódosítás óta folytatta azt a narratívát, hogy „elűzték” őket Magyarországról, ám a tevékenységük egy részének Bécsbe költöztetése mellett a budapesti tagozatuk is megmaradt, és továbbra is aktívan működnek a magyar fővárosban. Az újonnan bejelentett intézetükbe pedig már hetek óta toboroznak tudományos munkatársakat és szervezőket.

Mint ismert, a törvénymódosítás azt szabta feltételként a hazánkban diplomát kiadó felsőoktatási intézményeknek, hogy a származási országukban is kell ilyen tevékenységet végezniük, továbbá államközi szerződés meglétét is megkövetelte Magyarország és az adott egyetem anyaországa között. Az EUB szerint azonban Magyarország ezzel nem teljesítette a Kereskedelmi Világszervezetben kötött, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményre vonatkozó kötelezettségeit, valamint az EU alapjogi chartájában foglalt, a tudományos élet és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket. Itt érdemes megjegyezni, hogy a CEU Amerikában, a székhelye szerinti származási országában nem folytat teljes körű felsőoktatási képzést. A bírósági procedúra a 2017 áprilisában indított kötelezettségszegési eljárás harmadik szakasza. Az egyik szószóló az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber volt, aki később a Fidesz néppárti tagságának ügyébe is bevonta a Soros-egyetem kérdését, és önkényesen feltételül szabta, hogy a magyar kormánypárt az intézmény ügyének rendezése esetén maradhat teljes jogú néppárti tag.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Soros-egyetemmel kivételező ítéletre reagálva közölte: elfogadhatatlannak tartják a kettős mércét, hiszen a jogszabályokat minden felsőoktatási intézménynek egyformán be kell tartania Magyarországon. Hozzátette: a törvény tucatnyi, hazánkban működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, de legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni ennek az elvárásnak, s nyomatékosította: nem postaláda-egyetemekre van szükség. Varga Judit azt is közölte, hogy az EUB ítéletét Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.