Szabályellenes lehet Szanyi visszahívása

Az MSZP alapszabálya szerint csak a kongresszus hívhatja vissza alelnöki tisztségéből Szanyi Tibort, nem pedig a döntést meghozó országos etikai és egyeztető bizottság. Hivatalos papír híján egyelőre Szanyi sem tudja értelmezni a helyzetet, a történtek ellenére mégsem hagyja el pártját.

Bákonyi Ádám
2019. 07. 18. 6:05
null
A volt EP-képviselő már szervezi a Bal Blokknak nevezett mozgalmát Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhén szólva is furcsa, zavaros körülmények között hívták vissza alelnöki tisztéből az MSZP jelenlegi vezetését keményen bíráló Szanyi Tibort. Az erről szóló döntést ugyanis a párt országos etikai és egyeztető bizottsága hozta meg, ám az MSZP alapszabálya egyértelműen rögzíti, hogy „választott tisztségviselőt megbízatásának lejárta előtt az a testület menthet fel, amelyik megválasztotta; delegált testületi tagot az a fórum hívhat vissza, amelyik megválasztotta”. Márpedig Szanyit a tavaly nyári tisztújító kongresszuson választották meg alelnöknek, így az alapszabály szerint csak a kongresszusnak lenne joga felmenteni őt.

Ismert: első fokon az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa tárgyalta a Szanyi ellen indult fegyelmi eljárást, ám ez a testület csupán megrovásban részesítette. A döntésbe a párt elnöksége viszont nem nyugodott bele, és keményebb büntetésért fellebbezett, amit végül a jelek szerint az országos etikai és egyeztető bizottság hozott meg. Kétségtelen, hogy másodfokú fegyelmi eljárás lefolytatására van módja a bizottságnak, ám Szanyi visszahívására – az MSZP alapszabálya szerint – csak a kongresszus jogosult.

A volt EP-képviselő már szervezi a Bal Blokknak nevezett mozgalmát
Fotó: Havran Zoltán

Az ellentmondásra egyébként maga Szanyi Tibor is utalt Városikurír.hu-nak adott nyilatkozatában. – Tény, hogy engem az MSZP kongresszusa választott meg, ellentétben a most határozatot hozó „fellebbviteli bírsággal”, az országos etikai és egyeztető bizottsággal szemben, amelynek tagjait a megyék delegálják – mondta. Állítása szerint egészen addig, ameddig nem lát papírt, maga sem tudja mire vélni a helyzetet. A történtek ellenére Szanyi mégsem hagyja ott az ­MSZP-t mondván: neki van igaza.

A Magyar Nemzet megkeresésére a politikus nem kívánt nyilatkozni, így nem tudhattuk meg tőle, hogy tervez-e válaszlépéseket visszahívásának zavaros körülményei miatt. Mint ismeretes: miután az MSZP katasztrofális európai parlamenti választási szereplése következtében elveszítette brüsszeli mandátumát, Szanyi Tibor nyílt levélben élőhalottnak, korruptnak, a koncon marakodó, degenerálódó belterjes klubnak nevezte pártját, később pedig kijelentette, hogy „a mai vezetői magatartás csupán a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál”. Mindeközben Szanyi szervezi a Bal Blokknak nevezett induló mozgalmát – a jelek szerint továbbra is az MSZP tagjaként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.