Szávay István kilépett a Jobbikból

Kilépett a Jobbikból Szávay István, aki a párt egyik legismertebb szereplője volt. Mint ismert, Szávayt sokan Jakab Péter pártelnök legfőbb kritikusának tartották számon.

Forrás: ORIGO.HU2020. 02. 25. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilépett a Jobbikból Szávay István – ezt maga a politikus jelentette be Facebook-oldalán, aki a párt egyik legismertebb szereplője volt. Mint ismert, Szávayt sokan Jakab Péter pártelnök legfőbb kritikusának tartották számon. Távozásának okát nem kívánta megindokolni. Hasonlóan döntött Lokody Levente is: ezzel egyetlen egy alapszervezete sem maradt az egykori radikális pártnak Erdélyben.

„A mai napon kiléptem a Jobbik Magyarországért Mozgalomból, amelyet egykoron tizenhárom barátommal együtt alapítottam. Húsz évet hagyok a hátam mögött onnantól kezdve, hogy elsős egyetemistaként 2000 szeptemberében elődszervezetünk, a Jobboldali Ifjúsági Közösség tagjává váltam.”

Kedden kora este ezekkel a sorokkal búcsúzott Szávay István a Jobbiktól. Szűkszavú írásában nem indokolta meg döntését, szimplán jó munkát kívánt egykori párttársainak.

A szókimondó politikus volt a Jobbik egyik leghírhedtebb arca: képviselői karrierjének az vetett véget, hogy egy zsidó nő megverésével kérkedett egy kiszivárgott hangfelvételen.

Bár sokan azt gondolták, hogy ezzel nemcsak a parlamentben, hanem a Jobbikban is vége lesz a pályafutásának, nem így lett. Szávay ugyanis a háttérben megerősödött, a párton belüli, belső ellenzék vezetője lett. Mint ismert, a februári tisztújító kongresszus előtt két táborra szakadt a Jobbik: az egyik kör a totális, feltétel nélküli ellenzéki összefogást hirdető Jakab, a másik a párt önálló entitását hangoztató Szávay körül alakult ki. A verseny az előbbi csoportosulás győzelmével végződött: kizárólag Jakabhoz köthető politikusok jutottak be az elnökségbe.

Ezzel a belső ellenzék kiszorult a Jobbik irányításából, aminek következménye az lett, hogy sorra léptek ki a pártból az ide sorolható politikusok. Jakab egyébként azt mondta kongresszusi beszédében, hogy megválasztása esetén „lesznek olyanok, akik más utat fognak választani.”

Lokody Levente Szávayhoz hasonlóan ezt a másik utat választotta. A politikus neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, aki Jakab mellett az elnöki székre pályázott, azonban nem tudta összegyűjteni a megfelelő számú ajánlást.

„A mai napon Kiléptem a Jobbik Magyarországért Mozgalomból! A szervezet Maros megyei alapszervezete is mától megszűnt létezni a bajtársak egyhangú határozatának köszönhetően.” – közölte a hírt Lokody, hozzátéve, hogy

Erdélyben egyetlen egy alapszervezete sem maradt a Jobbiknak.

Elmondása szerint volt pártját a jobboldalon szerette volna tartani, azonban Jakab Péter megválasztásával egyértelművé vált számára, hogy ez nem fog működni.

A teljes cikk IDE KATTINTVA érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.