Százezrek kényszerültek elhagyni lakóhelyüket, csak mert keresztények voltak

A radikális iszlám csoportok térnyerése miatt a több mint egymillió szíriai keresztény mindegyike, így vagy úgy, üldözötté vált – hangzott el a Hír TV Credo című műsorában.

Forrás: HÍR TV2019. 11. 07. 13:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezrek kényszerültek elhagyni lakóhelyüket, csak mert keresztények voltak. III. József Ignác Yonan antióchiai szír katolikus pátriárkával és Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárral beszélgetett a Hír TV Credo című műsorának vezetője a közel-keleti keresztényüldözésről.

Az évtized elején Szíria 20 milliós lakosságának mintegy öt-tíz százaléka volt keresztény.

A radikális iszlám csoportok térnyerése miatt a több mint egymillió keresztény mindegyike, így vagy úgy, üldözötté vált. Nem kellett ahhoz az Iszlám állam által megszállt területen élni, hogy egy keresztény család veszélyben éljen. 2014. augusztus 6-áról 7-re virradóra 120 ezer kereszténynek kellett drámai körülmények között elhagynia otthonát a két iraki városból, Moszulból és Ninivéből, hogy elmeneküljenek az Iszlám Állam erőszaka elől.

A Szíriából elmenekült keresztények száma máig nem ismert, de annyi biztos: számuk megtizedelődött, a nyugati média mindeközben hallgatott róluk. A témával kapcsolatban III. József Ignác Yonan szír katolikus pátriárka a következőket mondta:

Valójában más európai országokat is meglátogatok Magyarország mellett. Háromszor voltam már itt Magyarországon és általában csak a katolikus média az, amelyiket érdekli valójában mi történik nálunk. Érdeklődnek az életünk iránt és helyzetünk iránt a Közel-keleten. Ez nagyon szomorú, hogy ezt kell mondanom. Teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan tudósítók, akik odamennek és elmondják, hogy az Iszlám Állam fellépése következtében nagyon rossz a helyzet nálunk, de azt kell mondjam, hogy nagyon ritkán említik azt, hogy a keresztények azok között vannak, akiket a legjobban üldöznek.

Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár mindehhez hozzátette: „A mi tudomásunk szerint néhány év alatt kevesebb, mint felére csökkent a szíriai kereszténység. Még drámaibb volt a csökkenés Irakban. Itt 2004-hez képest kevesebb, mint egyötödére csökkent. Másfél millióról kevesebb, mint háromszázezres lélekszámúra apadt a keresztény közösség. Olyan közösségről van szó, akik kétezer éven keresztül a kereszténység bölcsőjében megvoltak, és ha a nemzetközi közösség nem tesz valamit, és nem teszi azt gyorsan, akkor a mi nemzedékünket éri az a szégyen, hogy 2000 év után a mi időnkben fog eltűnni a keresztény civilizáció, és a keresztény vallásnak a bölcsőjéből a maradék keresztény ember.”

A teljes műsor megtekinthető a Hír TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.