Támogatták az egyetemi modellváltást Szegeden és Pécsett is

A Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem szenátusának mindkét többsége támogatta, hogy az egyetem költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon. A kormányfő szerint megéri váltani, mert így hatékonyabban fel tudják használni a forrásokat, ugyanis következő években olyan egyetemfejlesztési program indul, amire még nem volt példa Magyarország történetében.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet2021. 01. 29. 19:37
null
Vizsgaírás egy kecskeméti középiskolában. Trendforduló következett be az oktatásban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusának többsége pénteken támogatta, hogy költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljanak.

A Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a szenátus az előzetes, több héten át tartó egyeztetést követően, az egyetemi polgárok tájékoztatása mellett hozta meg döntését. Az SZTE legfőbb testülete rendkívüli ülésén hozzájárult, hogy a szegedi universitas elinduljon azon az úton, amely az egyetem, a város és a régió számára is új távlatokat nyit.

A lehetőséget, hogy költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon át az SZTE, január elején a fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlotta fel. A szenátus rendkívüli ülésén a modellváltást 29-en támogatták, 16-an nemmel szavaztak, heten pedig tartózkodtak – áll a közleményben.

Erős többség Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa is az intézmény modellváltása mellett döntött. Az egyetem közleményében azt írta: a szenátus pénteki, online élőben közvetített nyilvános rendkívüli ülésén 29 igen, kilenc nem és egy tartózkodás mellett, komoly feltételekkel mondott igent a modellváltásra. Közölték, hogy az ülés előtt intenzív egyeztetések folytak, kari fórumokon is, amelyeken a rektori vezetés is képviseltette magát. Kitértek arra is, hogy a testület nem egyszerű többséggel, hanem kétharmaddal döntött a történelmi jelentőségű szavazáson.

A PTE ismertetése szerint a határozati javaslatban egyebek mellett az oktatás, kutatás, művészeti tevékenység szabad művelésének biztosítása, a szenátus jogkörének erősítése, az egyetem egységének megőrzése – beleértve minden kart, egységet, klinikumot –, a kuratóriumi tagok delegálásával kapcsolatban javaslati jogkör szerepel, tekintettel az egyetem összetett képzési portfóliójára.

A kormány ezerötszázmilliárd forintot fog befektetni

Orbán Viktor kormányfő péntek reggel a Kossuth rádióban bejelentette: kilenc terület között osztotta szét a magyar kormány az unióval együttműködve a rendelkezésre álló forrásokat, ebből a legfontosabbként a felsőoktatást emelte ki, mint fogalmazott: a gazdasági akciótervben szereplő tételek közül a legnagyobb nyertes a felsőoktatás lesz.

A következő években olyan egyetemfejlesztési program indul, amilyenre még nem volt példa Magyarország történetében, ezerötszázmilliárd forintot fognak befektetni az egyetemekbe. A miniszterelnök azt javasolja az egyetemeknek, hogy lépjék meg a modellváltást, akarjanak benne részt venni, mert akkor tudják felhasználni a forrásokat, ha sokkal hatékonyabb lesz a működésük, mint amilyen most.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.