Több ezer helyen gyúlhatnak meg az összetartozás tüzei

Már 43 országból csatlakoztak a cserkészek június 4-ei kezdeményezéséhez.

2020. 05. 29. 15:24
null
Emlékmű Csepelen. Hiába érveltek a természetes földrajzi egység megtartása mellett Fotó: Faludi Imre Forrás: MTI/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trianoni békediktátum százéves évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából Összetartozásunk Tüze! elnevezéssel indult civil kezdeményezés a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség ötlete nyomán. A program szervezői a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei, vagyis a világban működő magyar cserkészszövetségek. A szervezők emlékeztetnek arra, hogy Szent István király ezeresztendős keresztény államiságát a Kárpát-medencében pont egy évszázada zúzták szét Trianonnál, feldarabolva Magyarországot, szétszórva nemzetünk részeit. A tíz évvel ezelőtt megszavazott, kettős állampolgárságról szóló törvény lehetőséget adott az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyaroknak arra, hogy közjogi értelemben újra az anyaország részévé, annak állampolgáraivá válhassanak, vagyis a területi szétszakítottság ellenére újra összetartozhassunk.

– A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján erre a három dátumra emlékezve, a magyar közösséghez tartozásunk sajátos szimbólumaként fogalmaztuk és hirdettük meg mi, cserkészek az Összetartozásunk Tüze! eseményt. – emelték ki a szervezők. – Ehhez várjuk minél több önkormányzat, intézmény, szervezet, közösség, család, magánember csatlakozását szerte a nagyvilágból. Hangsúlyozzuk, hogy ez nem cserkészprogram, így tényleg mindenki csatlakozhat – tették hozzá. A szervezők azt kérik, hogy 2020. június 4-én, 20 óra 20 perckor (budapesti idő szerint) mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, minél több helyen gyúljon meg Összetartozásunk Tüze! A programhoz eddig 43 ország 1071 településének több mint kétezer közössége csatlakozott, de a szervezők továbbiak jelentkezését várják a https://gyujtsukmeg.ma/ internetes oldalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.