Több fővárosi kerületben borul az ellenzék összefogása

Erzsébetvárosban is borult az ellenzéki összefogás, miután az ­MSZP-t nemrég elhagyó Hunvald György bejelentette, hogy függetlenként indul a polgármesteri székért. Mindeközben lejárató szórólapokkal próbálja besározni egymást a ferencvárosi ellenzék, a Jobbik józsefvárosi elnökét pedig azért váltották le, mert nem állt be a balliberálisok jelöltje mögé.

Bákonyi Ádám
2019. 08. 06. 13:54
Hunvald György
A kerület korábbi szocialista vezetőjét színlelt szerződések miatt marasztalták el Fotó: MTI/Kiss Dóra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy közeledik az októberi önkormányzati választás, annál inkább törnek felszínre az egyéni és pártérdekek a fennkölten összefogást hirdető ellenzéki erők között. A korábban színlelt szerződések miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori MSZP-s erzsébetvárosi polgármester, Hunvald György hétfőn közösségi oldalán jelentette be, hogy független jelöltként indul a kerület polgármesteri székéért. Döntését azzal indokolta, hogy az ellenzéki erők a „politikai halálát akarták elfogadtatni vele”, amikor még csak abban sem támogatták, hogy képviselőjelöltként mérethesse meg magát.

Hunvald ezért nemrég az MSZP-ből is kilépett. A politikus emlékeztetett, hogy az év első öt hónapjában ötezer kerületi választópolgár kérte, hogy induljon független polgármesterként. „Ezt a számot annak ismeretében kell értékelni, hogy az a polgármesterjelölt, aki 6500 szavazatot kap ősszel, az lesz a polgármester a VII. kerületben! Ezzel a támogatással a legesélyesebb jelölt, és – hangsúlyozom – nem önjelölt vagyok az ellenzéki oldalon. Nem hagyhatom cserben azokat, akik aláírásukkal támogattak” – írta Hunvald György, aki „modern, innovatív, zöld” programját a következő hetekben mutatja be a kerület lako­sainak.

A kerület korábbi szocialista vezetőjét színlelt szerződések miatt marasztalták el
Fotó: MTI/Kiss Dóra

Mindez azt jelenti, hogy Erzsébetvárosban – jelen állás szerint – legalább két kihívója lesz Vattamány Zsolt fideszes polgármesternek, hiszen a kerületben a DK-s Niedermüller Péter az ellenzék közös aspiránsa. – Az MSZP-ből kilépett, a Tarlós Istvánnal egyeztető Hunvald György bejelentése, miszerint indulni kíván a polgármesteri posztért, nem más, mint egyéni akció – reagált a DK helyi szervezete.

Mindeközben Ferencvárosban folytatódik az ellenzéki pártok marakodása, ahol augusztus elején, előválasztáson mérkőzik meg a polgármesterjelölt-jelöltségért az MSZP–DK–Jobbik támogatását maga mögött tudó ex-LMP-s, jelenleg momentumos Jancsó Andrea, illetve a Kétfarkú Kutya párt–LMP–Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt által támogatott Baranyi Krisztina.

Utóbbi hétfőn közösségi oldalán számolt be arról, hogy őt lejáratni szándékozó röplapok lepték el a kerület utcáit. „Tudta? Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő 2016-ban új ingatlant vásárolt magának a Duna Parti Álom-Lakópartban, a pesterzsébeti Duna-soron. Az ingatlant kifelejtette a vagyonnyilatkozatából és állítása szerint egyetlen millió forint önerővel rendelkezett. Ugye, nehezen hihető?” – olvasható az Ez Baranyi Krisztina igazi arca elnevezésű röplapon.

Baranyi korábban Jancsó Andreára tett pikírt megjegyzést, amikor azt javasolta, hogy az együttműködő ellenzéki pártok és civil szervezetek ne támogassanak olyan indulót, „aki korábban ellenzéki képviselőként szavazataival a NER politikáját és azon belül a kerületi Fidesz-vezetés hatalmi pozícióit erősítette”. Ezzel arra utalt, hogy Jancsó a programjával ellentétesen szavazott a helyi parkolásról, valamint számos olyan kérdésben együtt szavazott a kormánypártokkal, amiket korábban bírált.

Az ellenzéki zűrzavar része, hogy – mint azt a Magyar Nemzet megtudta – leváltották a Jobbik józsefvárosi elnökét, Huszár Pétert, mert nem állt be a balliberális pártok összefogásába, akik a Momentum jelöltjét, a Klubrádió műsorvezetőjét, Pikó Andrást indítják a polgármesteri székért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.