Több segítség a kapcsolati erőszak elszenvedőinek

Az áldozatsegítés éve lesz 2020, az Igazságügyi Minisztérium igyekszik felhívni az áldozatok figyelmét arra, hogy van segítségük. Az áldozatsegítési intézmények átszervezésével és bővítésével is azt szeretné elérni a tárca, hogy az érintettek bátran forduljanak a szolgálatokhoz.

Csekő Imre
2020. 02. 03. 12:09
null
Jelentősen nőtt az ügyek száma annak ellenére, hogy a bűnözési tendencia csökkent Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnőtt az Igazságügyi Minisztérium által működtetett áldozatsegítő központoknál segítséget kérők száma, miután Varga Judit miniszter január elején közzétette figyelemfelhívó videóját. Ebből is látszik, idáig sokan nem tudták, hogy van segítség a kapcsolati erőszakot elszenvedőknek. A videó­ban Varga Judit hangsúlyozta, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz. Az igazságügyi miniszter bejelentette a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorítását is, és felhívta a figyelmet a tárca által működtetett áldozatsegítő telefonvonalra.

Hazánkban 2017 óta működnek áldozatsegítő központok Budapesten, Miskolcon és Szombathelyen. Az eddigi helyszíneket a bűnözési statisztikák figyelembevételével jelölték ki, és tavaly döntés született a hálózat bővítéséről, amelynek értelmében évente három új központot nyitnak majd meg, hogy 2025-re az egész országot lefedő rendszer jöjjön létre. Az eddig a járási kormányhivatalok keretei között működő áldozatsegítő szolgálatok a megyei kormányhivatalokhoz kerülnek, ami lehetővé teszi, hogy nyugodt körülmények között, titokban kérhessenek segítséget az áldozatok. A 06-80-225-225-ös áldozatsegítő vonal is tovább működik, és az érintettek a Bántalmazás.hu oldalon is információkhoz, illetve segítséghez juthatnak.

Jelentősen nőtt az ügyek száma annak ellenére, hogy a bűnözési tendencia csökkent
Fotó: MTI/Komka Péter

A jövőben bővítendő áldozatsegítő központok rendszere már eddig is sok ügyféllel foglalkozott. A centrumokban az áldozatok személyre szabott segítséget kaphatnak, amelynek keretében a központ munkatársai közreműködnek a nem hatósági jellegű érdekérvényesítésben, illetve pszichológiai szolgáltatás is rendelkezésre áll, és – szükség esetén – a tényleges krízisintervenciót is megszervezik. Minden bizonnyal értékes szolgáltatást nyújtanak az áldozatsegítő központok, mert 2017-es létrehozásuk óta annak ellenére jelentős növekedés volt az ügyek számában, hogy a bűnözési tendencia csökkent.

Hiába áll rendelkezésre azonban megfelelő segítség, ha az áldozatok nem tudják, hogy van kihez fordulni, illetve nem merik igénybe venni a segítséget. A kapcsolati erőszak terén sajnos igen magas a látencia, és ezért nem tudni pontosan, mennyien vannak az áldozatok. Hiába működtet például az Emberi Erőforrások Minisztériuma védett szálláshely-szolgáltatást az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálaton (OKIT) keresztül, nincs kihasználva a krízisközpontok és a titkos menedékházak közel 300 férőhelyes kapacitása.

A nap 24 órájában ingyenesen hívható az OKIT 06-80-205-520-as telefonszáma, és húsz krízisközpont, nyolc titkos menedékház, 21 úgynevezett félutasház és hét kríziskezelő ambulancia áll a kapcsolati erőszak áldozatai rendelkezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.