Évente több száz milliárdos terhet ró a gazdaságra a depresszió

Nem egyszerű rosszkedv vagy lehangoltság: a depresszió komoly betegség, amely 700 ezer magyar állampolgár életét nehezíti meg, ráadásul a kezelése és a megelőzése 362 milliárd forintos terhet ró a központi költségvetésre. A szakmai hatékonyság növelése és egy egészségesebben élő társadalom létrehozása sokat segíthet mindezen.

Kerékgyártó György
2021. 06. 27. 7:18
null
20143238 - depressed young woman sitting in chair at home
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő adatot mutatott fel az a tanulmány, amely a Magyar Pszichiátriai Társaság számos szakembert és szervezetet bevonó vizsgálatának eredményét összegzi: eszerint a magyar központi költségvetésnek évente 362 milliárd forint terhet jelent a depresszió, illetve az ehhez kapcsolódó betegségek kezelése. Ez az adat akkor beszédes igazán, ha megértjük, hogy az összeg nagyobb, mint amit a költségvetés a magas vérnyomás, az asztma, a rheumatoid arthritis és a csontritkulás kezelésére fordít összesen.

Az úgynevezett unipoláris major depresszió évente 700 ezer magyar embert érint, vagyis a lakosságnak több mint hét százalékát. Bármely korban jelentkezhet,

már a kamasz-bakfis korban is egyre gyakoribb, de a felmérés szerint a betegség kezdete a kamaszkor végén, a húszas éveik elején járó fiataloknál észlelhető egyre gyakrabban.

Ami pedig a nemek szerinti megoszlást jelenti: a nők húsz, a férfiak kilenc százalékát érinti.

Az országot behálózó kerékpárutak lehetőséget adnak a mozgásra, az aktív kikapcsolódásra
Fotó: Katona Vanda

– A nyugati orvoslás holisztikus szemlélettel tekint erre a betegségre – magyarázta a Magyar Nemzetnek dr. Szekeres György pszichiáter. Hozzátette: a kialakulás hátterében sok a biológiai elem, amihez pszichés és szociális tényezők járulhatnak hozzá.

A major depresszió természetének megvilágítására a szakember a most megélt járványügyi helyzetet említette.

– A bezártság, a fertőzéstől való félelem, az állás elvesztése, a bizonytalanság mindannyiunk stressz-szintjét megemelte, és a korábbiakhoz képest sokkal többen tapasztaltak szorongásos tüneteket, ez azonban nem betegség. Valódi depressziót a növekvő stressz azoknál provokálhat, akik erre biológiailag is hajlamosak – mondta.

Vagyis nem egyszerű hangulatingadozásról van szó, hanem egy olyan súlyos, orvosi kezelést igénylő betegségről, amely elhanyagolása esetén öngyilkossághoz is vezethet. Ezenkívül a major depresszió más krónikus betegségekkel társulhat: stroke, infarktus, cukorbetegség, szív- és koszorúér-betegség, Parkinson-kór.

A háziorvosi és szakorvosi ellátás, a gyógyszeres kezelés finanszírozása a központi költségvetést terheli, de a gazdaságot sújtja az is, hogy a depresszióval küzdő betegek produktivitása csökken, sokan hosszabb időre is kiesnek a munkából.

Az érintettek jelentős része nem részesül kezelésben, pedig a betegség elhanyagolása öngyilkossághoz is vezethet
Fotó: 123RF

A Magyar Pszichiátriai Társaság kidolgozott több javaslatot az ellátás hatékonyságának növelésére. Ezek között szerepel, hogy a depressziósok stigmatizálása csökkenjen, hogy az ellátórendszerben dolgozók felkészültebbek legyenek a betegség felismerésére, hogy a pszicho- és a gyógyszerterápiás kezelés is fejlődjön, illetve hogy az egynapos sebészet analógiájára legyen sürgősségi részleg a depressziós betegek számára. A kérdésre, hogy általánosabb társadalmi törekvések, mint például a kormányzati családpolitika erősítése, a szociális védőháló fejlesztése, a mindennapos sportolás infrastruktúrájának bővítése segítheti-e a betegség kialakulásának ritkulását, Szekeres György így válaszolt:

– A közvetlen hatásokat nehéz mérni, de az kétségtelen, ha kevesebb a stresszhelyzet, ha az egész társadalom egészségesebben tud élni, az segítheti az ilyen betegségek kialakulásának megelőzését.

Ezt a kormányzat is igyekszik támogatni a maga eszközeivel. Az elmúlt ciklusokban egyre fontosabb szerep jutott az olyan beruházásoknak, amelyek a tömegsportot, a mindennapi mozgást, az aktív életmódot támogatják. Rohamléptekkel épül az országos kerékpárút-hálózat, futókörök, fitneszparkok létesülnek, megújulnak a vízitúra-kikötőhelyek, a szabadstrandok, a pályázó iskolák és óvodák multifunkciós sportpályákat kaptak, jégcsarnokok készülnek el, virágzik a lovasélet, vagyis egyre több az elérhető lehetőség arra, hogy testi és szellemi jólétünket megőrizzük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.