Tovább emelkedett a születések száma Magyarországon

A házasságkötések száma is nőtt, és valamelyest csökkent a természetes fogyás ez év októberéig.

Magyar Nemzet
Forrás: KSH2020. 11. 25. 9:28
null
Debreceni babák a világra való rácsodálkozás időszakában. Ma már nem kockázatos vállalkozás, inkább hatalmas lehetőség Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első tíz hónapjában, miután 4,7 százalékkal több gyerek született és 1,5 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – közölte szerdán kiadott népmozgalmi gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első tíz hónapjában 77596 gyerek született, ami 3499-cel több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban – tették közzé a KSH tájékoztatásában, amelyből kiderül, hogy január–februárban 8,8, március–májusban 2,3, júniusban 9,1, július–októberben pedig 3,6 százalékkal több volt az élve születések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest.

Az úgynevezett teljes termékenységi arányszám egy nőre számított becsült értéke 1,57 volt, ami jelentős emelkedés a 2019. január–októberre számított 1,48-hoz képest.

2020. január–októberben 106 723-an haltak meg, 1583-mal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Január–februárban 13, május–júliusban két százalékkal kevesebben, március–áprilisban 1,8, augusztus–szeptemberben 2,1, októberben pedig 15 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest. Ez utóbbi adat minden bizonnyal már a koronavírus-járvány szomorú következményeit mutatja.

A KSH tájékoztatójában ugyanakkor kiemelték: az elhunytak számának októberi, jelentős mértékű emelkedése ellenére a halálozások száma az előző év azonos időszakához képest mérséklődött. Emiatt és a születések számának emelkedése következtében pedig a természetes fogyás mértéke 15 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A házasságkötések a járvány negatív hatásai ellenére is száma emelkedett: 60333 pár házasodott össze, ami 2541-gyel több, mint tavaly január–októberben.

Január–márciusban 101, áprilisban 8,9 százalékkal több, május–augusztusban 15 százalékkal kevesebb, majd szeptember–októberben 8,3 százalékkal több házasságot anyakönyveztek Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Ezer lakosra 9,5 élve születés és 13,1 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 0,6 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az év első tíz hónapjában ezer élve születésre 3,4 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékpontos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest. Az ezer lakosra jutó házasságkötések száma 7,4 ezrelék volt, ami 0,3 ezrelékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.