Továbbra is ezer felett az azonosított fertőzöttek száma

Elhunyt 64, többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő.

Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 02. 07. 8:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1370 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 376 495 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 090 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 279 763 fő, az aktív fertőzöttek száma 83 642 főre csökkent. 3578 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 286 379 fő kapott oltást, közülük 105 242 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. A szombaton érkezett AstraZeneca-vakcina első szállítmányából hamarosan megkezdődhet a hatvan év alatti, regisztrált krónikus betegek oltása.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer- és a Moderna-vakcinák álltak rendelkezésre. Szombat reggel azonban az AstraZeneca első szállítmánya is megérkezett Magyarországra, amely 40 800 adag vakcinát tartalmaz, ez 20 400 ember oltására elég.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl két és fél millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag fog érkezni a következő négy hónapban. Oroszországból egymillió ember oltására elég Szputnyik V vakcinát várunk három hónap alatt. Az első, húszezer ember oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult.

A második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 82 ezer idős ember és szociális dolgozó kért és kapott oltást. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat, az intézmény vezetésénél jelezhetik szándékukat.

A harmadik körben, február 4-én elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Csütörtök és vasárnap között több mint ötezer háziorvosi praxisból hat-hat főt kórházi oltóponton oltanak be Pfizer-vakcinával, ezen felül több mint ezer háziorvos maga is beolthat tíz-tíz embert Moderna-vakcinával.

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina. Minden célcsoport időben értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról. Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontonként számolnak a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, szükség esetén pedig akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni a folyamatba.

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. A kormány már készül a fokozatos újranyitásra, és ehhez az emberek véleményét is ki fogja kérni egy online nemzeti konzultáción.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.