Tudományos áttörés a magyar vakcinafejlesztés érdekében

Az Egyesült Királyságban megjelent mutáns vírus variánst is vizsgálják a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ2021. 01. 22. 13:33
null
A Nemzeti Népegészségügyi Központban található Közép-Európa egyetlen, közegészségügyi célból létrehozott, legmagasabb biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriuma, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium, ahol a legveszélyesebb vírusokkal és baktériumokkal foglalkoznak Fotó: MTI/NNK

Az Egyesült Királyságban megjelent mutáns vírus variánst is vizsgálják a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában már 2020 márciusában sikeresen izolálták a SARS–CoV-2 vírust. A tavalyi év végén Nagy-Britanniában a koronavírus egy olyan variánsa bukkant fel, amely sokkal fertőzőbb a korábbiaknál. Ez a variáns jelenleg több mint hatvan országban van jelen.

Az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában a Kis Zoltán vezette munkacsoportnak sikerült az új variánst először kimutatniuk Magyarországon – olvasható az NNK közleményében.

Hozzáteszik: ezen túlmenően ugyancsak sikerült először tenyészteniük is ezt a vírust itthon, ezzel megkezdődtek azok a virológiai vizsgálatok, amelyek szükségesek a vírus viselkedésének jobb megértéséhez. Amint fogalmaznak: a vírus tenyésztésével, az élő víruson végzett vizsgálatok lehetővé teszik, hogy a magyar vakcinafejlesztésbe, illetve a vakcinahatékonysági vizsgálatokba bevonható legyen ez a koronavírus variáns is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban található Közép-Európa egyetlen, közegészségügyi célból létrehozott, legmagasabb biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriuma, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium, ahol a legveszélyesebb vírusokkal és baktériumokkal foglalkoznak
Fotó: MTI/NNK

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.