Újabb milliárdokat kap a traumatológiai ellátás

Idén 3,4, jövőre pedig tízmilliárd forinttal emelkedik a traumatológiai ellátás díjait finanszírozó állami támogatás – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Közölte: az ellátás helyzetét ez év tavaszán kezdték felmérni, és sokszoros egyeztetések után született meg a módosítás.

2019. 10. 25. 6:30
null
Tavasszal kezdték felmérni a helyzetet, és egyeztetések után született meg a finanszírozás módosítása Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedik a traumatológiai ellátás díjait finanszírozó állami támogatás – közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a traumatológiai ellátás személyi és tárgyi feltételeinek biztosítását célzó fix díjakra ebben az évben 3,4 milliárd forintot, jövőre további tízmilliárd forintot fordít a költségvetés. Ezen túlmenően 2020-tól ezen ellátás finanszírozására 9,5 milliárdot biztosítanak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője közölte, hogy a traumatológiai ellátás finanszírozásának módosításával együtt megtörtént az ellátási struktúra átalakítása is. Mint fogalmazott, az ellátás csúcsintézménye az országos traumatológiai intézet lesz, a regionális központok működését vidéken a három orvosegyetem klinikai központjai látják el, az ellátás második szintjét pedig a megyei kórházak traumatológiai osztályai jelentik.

– Az ellátás helyzetét ez év tavaszán kezdtük felmérni, és sokszoros egyeztetések után született meg a traumatológia finanszírozásának módosítása – hangsúlyozta Kásler Miklós. Hozzátette: nagyra értékelik az orvostársadalom hozzáállását, a traumatológusok vezető szakmai grémiumainak hatékony, szakmai segítségét, így a politikai céllal elindított hecckampány ellenére egy békés, szakmai, a betegek és a traumatológus társaság érdekeit figyelembe vevő végeredmény született.

Kásler Miklós beszámolt az elmúlt másfél évben tett egészségügyi intézkedésekről is, amelyek egy új egészségkultúra kialakítását szolgálják. Közölte: az alapellátás fejlesztése mellett átalakították a sürgősségi ellátást, megalkották az öt nemzeti programot, az alapellátáshoz kapcsolódóan meghirdették a család- és gyermekorvosi praxisközösségeknek szóló, Három generációval az egészségért című pályázatot, amelynek nemrég írták ki a második körét ötmilliárd forinttal.

Tavasszal kezdték felmérni a helyzetet, és egyeztetések után született meg a finanszírozás módosítása
Fotó: Teknős Miklós

Ennek a programnak a célja az alapellátásban dolgozók együttműködésének erősítése, olyan új szolgáltatások bevezetése, mint a gyógytornász, dietetikus vagy pszichológus, a szív- és érrendszeri megbetegedések visszaszorítása, a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos átszűrtség növelése, illetve a gyermekek egészségének, egészségtudatosságának fejlesztése – sorolta a miniszter. Beszélt a népegészségügyi szűrésekről is, amelyek az emlő- és a méhnyakrákszűréseket követően a vastagbélrákszűréssel lettek teljesek. Bevezették a 7. osztályos lányok HPV elleni ingyenes oltását, és napirenden van a fiúk oltása is.

A sürgősségi ellátás megerősítése kapcsán Kásler Miklós arról számolt be, hogy folyamatosan fejlesztik a mentőszolgálatot, új mentőállomásokat építettek és újítottak fel, de megújult a mentőgépkocsipark és ezek felszereltsége is. Szavaiból kiderült: tovább bővül az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér is, az egészségügyi adatfelhőhöz a jövő év januárjában kell csatlakozniuk a magánegészségügyi intézményeknek és a magánpraxisban dolgozó fogorvosoknak, és június 1-jétől adatot is kell szolgáltat­niuk a felhőbe.

A kormány a ­fentieken túl a kórházak fejlesztésére is komoly összegeket költött. Legutóbb a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet jutott több mint félmilliárd forint fejlesztési forráshoz az Egészséges Budapest Programból (EBP). Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a hónap elején arról beszélt: az EBP olyan nagy ívű kórházfejlesztési program, amilyen nem volt az elmúlt évtizedekben Budapesten és Pest megyében. Kitért rá, hogy a csaknem kétmillió ember ellátásáért felelős Bajcsy-Zsilinszky-kórházban húsz éve kezdte meg működését a szívkatéteres labor, amely most két csúcstechnológiájú speciális röntgenkészüléket helyezhetett üzembe a támogatásból. Az EBP-ből korábban a Szent Imre-kórház fejlesztésére került sor. Az évente 300 ezer járó-, illetve 40 ezer fekvőbeteget ellátó oktatókórház többek közt képalkotó diagnosztikai eszközöket, CT-ket, MRI- és DSA-gépeket kapott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.