Újabb vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

Szerdán kora reggel megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni második német-amerikai vakcinaszállítmány, mely 70 ezer oltóanyagot tartalmaz – hangzott el az m1 aktuális csatorna helyszíni tudósításában a Liszt Ferenc repülőtérről.

Forrás: MTI2020. 12. 30. 10:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű oltásából az első vakcinaszállítmány szombaton érkezett Magyarországra, és a közmédia információi szerint eddig már mintegy 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be vele. A szerda reggel Németországból érkezett Boeing 757-es fedélzetén újabb 70 ezer oltóanyagot hoztak Magyarországra, ez 35 ezer magyar egészségügyi dolgozó oltására elegendő – közölték a helyszínről.

Az oltóanyagokat tartalmazó konténert a repülőtérről egy raktárbázisra szállítják, ahol szortírozzák és továbbítják 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba.

A vakcinák olyan dobozokban érkeztek, amelyek képesek mínusz 60 és mínusz 90 fok közötti tárolási hőmérsékletet biztosítani nekik tíz napig.

Miután az ampullákat kiveszik a dobozokból és felolvasztják, öt napig lehet tárolni az oltóanyagot 2-8 fok közötti hőmérsékleten. Egy ampulla tartalma öt oltásra elegendő

– tették hozzá.

Az oltás maga körülbelül fél órát vesz igénybe. Először kikérdezik a beoltandókat az egészségi állapotukról, ki kell tölteniük egy engedélyező nyilatkozatot, majd karba megkapják az oltást, amit egy rövid megfigyelés követ. A szakemberek tapasztalatai eddig jók, jelentős mellékhatást senkinél sem tapasztaltak – írja az MTI.

A közmédia információi szerint a közeljövőben újabb nagy mennyiségű Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmányra lehet számítani.

Megérkezett a raktárbázisra a koronavírus elleni oltóanyag második szállítmánya

Megérkezett a világ egyik legnagyobb szállítmányozással és logisztikával foglalkozó vállalatának Budapest környéki telephelyére az oltóanyag szállítmány – tájékoztattak az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósításában.

A 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánnyal szerda reggel nem sokkal fél hét után landolt egy repülőgép a Liszt Ferenc repülőtéren. A vakcinákat tartalmazó konténert a repülőtéren nem bontották fel, átpakolták egy kamionra, ami a raktárbázisra szállította azokat – írja az MTI.

A konténert a raktárbázison bontják fel, itt szortírozzák az oltóanyagot tartalmazó hűtőládákat, amik 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba kerülnek majd

– hangzott el a tudósításban.

A hűtőládák szárazjég segítségével tudják mínusz 60 és mínusz 90 fok között tárolni az ampullákat, így tíz napig képesek garantálni az oltóanyag minőségét. Miután az oltóanyagot felolvasztják, még öt napig lehet tárolni 2-8 fok közti hőmérsékleten.

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalatok közös fejlesztésű vakcinája elsőként kapta meg az engedélyt az Európai Unióban. Az első szállítmánnyal szombaton csaknem tízezer oltóanyag érkezett Magyarországra, melyből már mintegy 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be.

A második szállítmánnyal érkezett 70 ezer vakcina 35 ezer ember oltására alkalmas.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy már 23 ezer fő oltására alkalmas mennyiségű vakcinaszállítmány érkezett hazánkba, és ezen a héten érkezik meg a Pfizer oltóanyag is, amelyet minden megyei kórház megkap majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.