Uniós elismerés Magyarországnak

A kormány szerint elismerés, hogy Trócsányi László a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős EU-biztosi poszt várományosa, azonban megválasztásáig komoly támadásokra számíthat a bevándorláspárti erők részéről – hangzott el a csütörtöki 142. Kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt a családvédelmi akciótervvel kapcsolatos legfrissebb számokról és az Electrolux nyolcszáz fős elbocsátására adott kormányzati lépésről.

2019. 09. 13. 6:17
null
Már közel tizenkilencezer babaváró támogatási szerződést kötöttek a bankok az igénylőkkel Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós biztosi tisztségek elosztását értékelve a kormány megállapította, hogy fontos, nagy jelentőségű területet kapott Magyarország – tájékoztatott Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztosi poszt elismerés hazánknak és Trócsányi László­nak is. – Ha erősebb uniós egységet akarunk, ahhoz szükség van a balkáni országok integrációjára, a folyamat felgyorsítására, a valós perspektíva felmutatására – szögezte le a tárcavezető. Ennek ellenére úgy látja, a bizottsági meghallgatások alatt támadások fogják érni a magyar jelöltet, mivel a portfólió szorosan összefügg az Európát megosztó bevándorlás kérdésével. A várható támadásokat a bevándorláspolitikában elfoglalt magyar álláspont miatti bosszúként értékelte a miniszter, hozzátéve: Trócsányi Lászlót Magyarországon is a bevándorláspártiak támadják.

Gulyás Gergely beszámolt a családvédelmi akciótervvel kapcsolatos jelentésről is. Elmondta: július 1. óta mintegy 31 ezer igénylés érkezett a babaváró támogatásra és közel 19 ezer szerződést kötöttek meg a bankok. – Eddig a babaváró támogatással kapcsolatban 181,5 milliárd forint értékben született szerződés, az átlagosan felvett összeg pedig 9,7 millió forint – mondta. Gulyás Gergely beszámolt a nagycsaládosok autótámogatásáról is, ebben az esetben eddig 12 431 kérelem futott be, 5238 támogatási határozat született már meg. A jelzáloghitel-csökkentés kapcsán pedig több mint hétezer kérelem érkezett, ebből háromezer feletti határozat már megszületett. Gulyás Gergely szólt a Magyar falu programról is, itt az ötezer fő alatti települések 96 százaléka regisztrált, 92,5 százaléka támogatást is kért. Rendelőkre hatmilliárd, egyházi, közösségi helyiségek megújítására 13 mil­liárd, sportparkokra hárommilliárd forint támogatást kaptak a települések.

Már közel tizenkilencezer babaváró támogatási szerződést kötöttek a bankok az igénylőkkel
Fotó: Bach Máté

– A kormány jelentést hallgatott meg a jászberényi Electrolux-gyárban bejelentett leépítés kapcsán – folytatta a tárcavezető. Beszámolója szerint a kabinet azt szeretné, hogy január 1-jére ne legyen olyan munkavállaló, aki ha akar, ne tudna dolgozni. Hozzátette: irodát nyitottak annak érdekében, hogy minden egyes munkavállaló elhelyezkedésével foglalkozni tudjanak. Gulyás Gergely úgy vélte: azok a fejlesztések és beruházások, amelyek Jászberény környékén történtek az elmúlt időszakban, kellő kapacitást jelentenek arra, hogy senki ne maradjon munka nélkül. Közölte: a kormány kérésére Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics ­László innovációs és technológiai miniszter Jászberénybe látogatott. Hozzátette: a nyolcszáz embert érintő leépítés jogszerűségét a kormányhivatal vizsgálja.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy a kormány tervez-e szigorítást az egynemű párok gyermek-örökbefogadása kapcsán, Gulyás Gergely azt mondta: az alaptörvény-módosításról nincs egyelőre szó, a jelenlegi magyar jogi szabályozás megfelelő. – Ám ha bárhol pontosítani kell, az rendben van, a frakció megvitatja majd – tette hozzá. Azt mondta, nem kívánnak változtatni azon, hogy a család egy férfi és egy nő köteléke, és a biológiai törvényszerűségek miatt nekik lehetnek gyerekeik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.