Vadaiék az MTVA székházánál jártak, ismét ellenzéki botrány várható?

Az ellenzéki politikusok azonnal elkezdték fenyegetni a közmédiát, az MTVA egyik jogi képviselője szerint viszont tévesen értelmezik az ítéletet. A DK már meg is jelent a székháznál.

Magyar Nemzet Online
Forrás: hirado.hu, Facebook2019. 09. 28. 13:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú ítélet született abban a perben, amely azután indult, hogy decemberben több ellenzéki képviselő bement a közmédia épületébe. A bíróság elutasította a kerületi jegyző birtokvédelmi határozatát. Az ellenzéki politikusok azonnal elkezdték fenyegetni a közmédiát, az MTVA egyik jogi képviselője szerint viszont tévesen értelmezik az ítéletet. Az országgyűlési képviselők továbbra sem léphetnek be korlátlanul közintézményekbe, így az MTVA épületébe sem – írja a hirado.hu.

„A képviselői jogosultság az egy tájékoztatás felvilágosítás kérési jog, ezt szabályozza a vonatkozó országgyűlési törvény a képviselők jogállásáról. Messze túllépve és messze a jogosulatlanság határain túllépve a képviselők itt olyan képviselőkhöz méltatlan magatartást fejtettek ki, amit ez a képviselői jogosultságuk már nem teremt meg, hiszen személyiségi jogokat sértettek” – nyilatkozta Csóka Velmira ügyvéd az M1 Ma este című műsorában.

Vadaiék már meg is jelentek, újra botrány várható?

Az ítélet hatására több ellenzéki politikus is már azzal fenyegetőzik, hogy visszamegy az MTVA épületébe. „Közmédia! Akkor hamarosan újra nálatok.” – ez felhívás jelent meg a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán már pénteken. A Gyurcsány-párt néhány tagja, mint Vadai Ágnes, Gréczy Zsolt, vagy a helyszínt már jól ismerő Varju László szombaton valóban megjelent az MTVA székházánál, hogy „élő adásban olvassák be nyilatkozatukat”. Csak az előtérig jutottak, ahol végül átadták a közmédia munkatársának a nyilatkozatukat, s arra várnak, hogy azt beolvassák. Amennyiben ez nem történik meg, akkor hétfő reggel kilenc órára újra a székház elé mennek – adtak ultimátumot a Gyurcsány-párt tagjai.

Egy emlékezetes, „nagyon” erős kép a téli eseményekről
Fotó: Facebook

Mindez azt vetíti előre, hogy hasonló akcióra készülhetnek az önkormányzati választások hajrájában az ellenzéki képviselők, mint legutóbb, amikor betörtek az MTVA épületébe, botrányt-botrányra halmoztak, szándékosan provokálták az MTVA munkatársait és a biztonsági szolgálat dolgozóit is, Bangóné Borbély Ildikó, Varju László, Kunhalmi Ágnes, vagy az épületbe szabályosan beköltöző Szél Bernadett és Hadházy Ákos is főszerepet vállaltak a kétes események során. Így könnyen lehet, hogy megismétlődik az akkori cirkusz.

Megismétlődhetnek az ilyen jelenetek
Fotó: MTI

Többen nagyon komoly jogsértéseket követtek el

Az MTVA jogi képviselői felhívta a figyelmet, hogy a mostani csak egy döntés a sok közül, az eljárás pedig másodfokon folytatódik. Ráadásul az ügyvédek szerint a mostani peres eljárásban mindössze öt képviselő vett részt, ugyanakkor többen nagyon komoly jogsértéseket követtek el, ők nem is szerepeltek felperesként, mert a tetteikkel ők maguk is tisztában lehetnek.

Kunhalmi Ágnes nagyjelenete
Fotó: Facebook

„Megérkeztek a képviselők az épületbe, az épületben feltették a kérdéseiket, majd ezt követően az egész magatartássorozat átfordult. Mi azt gondoljuk, hogy ez az a pont, ahol nem feltétlen a jogszerűség talaján folytatták a tevékenységüket, petíciót kívántak beolvasni egy élő műsorban, meg kívánták szakítani az adást. Azt gondoljuk, ez sok más alapjogot is, például a sajtószabadságot vagy a szerkesztői szabadságot maximálisan sérti” – hangsúlyozta Kovátsits László ügyvéd az M1 péntek esti műsorában, felelevenítve a télen történteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.