Vagy bizonyítsa be Soproni Tamás, hogy a Mi Hazánk náci párt, vagy távozzon hivatalából!

Budapest VI. kerületének ellenzéki polgármesterének kettős keresztek állítását megtiltó intézkedése önmagában is botrányos.

2019. 12. 30. 16:41
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. oktber 9. Soproni Tams (Momentum) VI. kerleti ellenzki polgrmester-jellt beszl a Brcsak stadion lehetnk cmmel tartott sajttjkoztatn a VII. kerleti Pterfy Sndor Utcai Krhz- Rendelintzet s Baleseti Kzpont eltt 2019. oktber 9-n. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soproni Tamás nem engedélyezte a Mi Hazánk Mozgalomnak, hogy a korábbi, jobbikos hagyományt folytatva, kettős keresztet állítson fel a Nyugati téren advent idejére. Az intézkedés önmagában is botrányos, amit a nemzeti és keresztény gondolkodású embereknek nem szabad szó nélkül hagyni.

De szánalmas és nevetséges a döntés indoklása is. Soproni összevissza beszélt; az első, „hivatalos” magyarázat még a vásárlók megnövekedett számáról és a tér telítettségéről szólt, majd később már arról beszélt, hogy a momentumosokhoz hasonlóan ő sem keresztény, így nem látja indokoltnak a kereszt mint szimbólum megjelenítését. Később azt fejtegette, hogy szerinte a Mi Hazánk a hanukát felállító zsidókat akarja provokálni a kettős kereszt felállításával. Végül előállt a „farbával”, a megdönthetetlennek látszó érvvel: nem fogja engedni, hogy egy náci párt a kereszttel népszerűsítse magát egy nyilvános helyen.

És ennél az „érvnél” érdemes megállni, mert ez az egyetlen, ami komolyan vehető. Ugyanis a helyhiányra való hivatkozáson mindenki jót nevethet, amikor megnézi, hogy mekkora helyet foglalt el a Mi Hazánk által felállított kettős kereszt a Nyugati téren. Ez tehát szimpla hazugság. A másik állítás, mely szerint sem ő, sem sokan mások nem keresztények, tehát a kereszt sérti az érzékenységüket (eddig úgy tudtuk, csak a muszlimok érzékenyek a keresztre, de mindig van hová fejlődni), szánalmas, mert ennek az országnak a többsége keresztény, hagyománya a keresztény vallás és erkölcs, ünnepei és szokásai a keresztény kultúrához kötődnek. Egy ilyen hagyományú országban a kereszt felállítása találkozik a többség akaratával.

A harmadik állítás, mely szerint a Mi Hazánk a zsidóságot akarja provokálni, legalább olyan primitív feltételezés, mint amikor valakit, aki Soros Györgyöt bírálni meri a politikai-ideológai tevékenységéért, antiszemitának neveznek.

(Itt megkérdezhetnénk Soproni polgármestertől: akkor a hanuka felállításával a zsidók a keresztényeket akarják provokálni? Ugye, milyen ostoba és parttalan az ilyen érvelés, polgármester úr?)

Valójában csak akkor lehetne indokolt Soproni tiltása, ha a Mi Hazánk Mozgalom valóban náci párt lenne. Ha az, akkor a pártot is be lehetne vagy kellene tiltani.

Ezért az a tiszteletteljes kérésem van, hogy tételesen, igazolható, verifikálható és falszifikálható módon (Karl Popper tudományos bizonyítással kapcsolatos módszertanát nyílván elfogadja a szintén liberális polgármester) Soproni bizonyítsa be legalább utólag, hogy a Mi Hazánk Mozgalom náci párt. Méghozzá a párttól származó nyilatkozatokkal, írásos dokumentumokkal, politikai cselekedetek felidézésével és így tovább.

És itt rögtön jeleznem kell: ha csak annyit tud erre mondani, hogy nevezett párt migránsellenes párt – tehát a bevándorlásellenesség nála egyenlő a nácizmussal –, akkor lassan az összes közép- és kelet-európai, valamint nyugat-balkáni kormányt is nácinak kell tartania, de például Mette Frederiksen dán szociáldemokrata (!) miniszterelnököt és kormányát is, valamint természetesen Donald Trumpot.

Soproni Tamásnak bizonyára vannak más, komolyan vehető bizonyítékai is, méghozzá megdönthetetlenek , hiszen joggal gondolhatjuk, hogy egy polgármester nem beszél csak úgy a levegőbe.

Ám ha mégis csalódnunk kellene, és nem tud bizonyítékokkal szolgálni arra vonatkozóan, hogy a Mi Hazánk náci párt, akkor sajnos azzal a szomorú ténnyel kerülünk szembe, hogy Soproni polgármester hülyeségeket beszél és ráadásul mélységesen megsért egy pártot.

Márpedig szerény véleményem szerint egy polgármester az alkalmatlanságát bizonyítja azzal, ha megalapozatlanul összevissza beszél mindenféle csacskaságot.

Vagyis ha még eddig nem lettem volna elég érthető: utóbbi esetben Soproni polgármesternek távoznia kell hivatalából.

A polgármesterség, mint rang megvédése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.