Van izolált vírusunk, lesz elegendő a gyógyszertesztekhez

Haiman Éva
2020. 03. 18. 10:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a koronavírus elleni hazai fejlesztésű gyógyszer tesztelése miatt bír nagy jelentőséggel, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust. Mint azt az országos tisztifőorvos kedden bejelentette, Magyarországon a Kis Zoltán vezette laboratóriumban sikerült elsőként az izoláció. Ez, mint a laborvezető a Magyar Nemzetnek elmondta azt jelenti, hogy szaporítani tudták a kórokozót, így elegendő áll majd rendelkezésre belőle a különféle kutatásokhoz, egyebek mellett az említett gyógyszerfejlesztéshez, amiről Kacskovics Imre, az erre a célra létrehozott konzorcium ötletgazdája, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője beszélt lapunknak. Ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hogy a leendő gyógyszermolekula teszi-e a dolgát, tehát semlegesíti a vírust, illetve elpusztítja-e a megfertőződött sejteket, sok vírusra van szükség – magyarázta Kis Zoltán.

A felszaporított vírus az egyik magyarországi fertőzött torok- és orrváladékból származik, és tulajdonképpen innentől kezdve bármilyen mennyiségben előállítható. Mint a laborvezetőtől megtudtuk, kínai, ausztrál, német kutatók is izolálták már a vírust. Az, hogy itthon is megtették ezt, azért is jelentős, mert össze lehet vetni a többivel, meg lehet határozni a vírus örökítőanyag-sorrendjét, ami elárulja többek között, hogy van-e esetleg mutáció például azokon a pontokon, ahol a koronavírus hozzákötődik a sejthez – jelezte Kis Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.