Vizsgálja a kormányhivatal Czeglédy 29 milliós szerződését

Vizsgálatot indított a fővárosi kormányhivatal Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármester a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kötött, 29 millió forintos, átláthatatlan szerződésével kapcsolatban, mert Erzsébetváros Önkormányzata elmulasztotta megküldeni a döntést megalapozó dokumentumokat. Mint ismeretes, Niedermüller saját jogkörben döntött az újabb, fél év alatt immár a harmadik Czeglédy-szerződésről. Bajkai István országgyűlési képviselő szerint, önkormányzaton belül már a polgármester határozatában foglalt indoklás is értelmezhetetlen volt.

2020. 04. 16. 18:53
null
Nem derült ki, mi lesz a feladata Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arányosság és szükségesség elve alapján vizsgálja Budapest Főváros Kormányhivatala Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármesternek a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kötött, 29 millió forintos szerződését. Korábban körlevélben arra kötelezték az önkormányzatokat, hogy a veszélyhelyzet idején fennálló jogkörökre hivatkozva, átruházott hatáskörben meghozott döntéseket és az azokat megalapozó dokumentumokat a döntést követően haladéktalanul küldjék meg a törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivataloknak – közölte a hivatal. Hozzátették: a szerződéskötést indokoló, azt megalapozó dokumentumokat az önkormányzat tegnapig nem küldte meg, ezért a főváros kormányhivatala vizsgálatot indított az ügyben.

A polgármesteri döntés indoklása már önmagában zavaros, úgy szól: „A szerződés meghosszabbítása indokolt volt, tekintettel arra, hogy nem volt előre tervezhető egyeztető megbeszélés, mivel kialakulatlan volt még ennek a menete.” Az indoklásból nem derül ki, hogy pontosan milyen jogi munkát végez az ügyvédi iroda, és az egészségügyi veszélyhelyzetben miért volt ennyire sürgős a mintegy harmincmilliós ügyvédi megbízás a Gyurcsány család és a DK ügyvédjének.

Nem derült ki, mi a feladata
Fotó: Katona Vanda

– Nem ez az első gyanús szerződése Czeglédynek, úgy tűnik Niedermüller pártutasításokat követ. Semmi sem indokolta a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával történő szerződéskötést, az előterjesztésből is látszik, hogy meghatározhatatlan, értelmezhetetlen tartalmat adtak arra, hogy miért is van szükség Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának a megbízatására – mondta el a Magyar Nemzetnek Bajkai István országgyűlési képviselő a Fidesz erzsébetvárosi szervezetének elnöksége nevében. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette: az indoklást magyar nyelven se lehet értelmezni, nemhogy jogilag. – Ez alapján nem indokolt a szerződés megkötése, és az sem látszik, hogy milyen tényleges jogi munkára szerződtek le, ez egyúttal felelőtlen gazdálkodásnak is minősül azon túlmenően, hogy messzemenőkig elítélendő, hogy az erzsébetvárosi emberek és vállalkozások támogatása, illetve a vírus elleni küzdelem helyett a párttárs ügyvédi irodáját tömik ki tízmilliókkal – mondta lapunknak Bajkai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.