Vizsgálják a Jobbik telefonos kampányát

Eddig negyven bejelentés érkezett az adatvédelmi hatósághoz Jakab Péter telefonhívásai miatt. Egy diabétesszel küzdő gyermek édesapja a Magyar Nemzetnek felháborodva számolt be róla, hogy beteg gyermeke szenzortelefonján is kereste őket a Jobbik elnöke, aki hangüzenetében támadja a kormányt és a miniszterelnököt.

2020. 04. 01. 5:40
null
Az egykor radikális párt vezetője valótlanságot terjeszt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzetet megkereste egy apa, aki felháborodva mesélte, hogy 1-es típusú diabéteszben szenvedő, ötéves kisfia telefonjára is érkezhettek olyan automata hívások, amelyeken Jakab Péter, a Jobbik elnöke biztatja otthon maradásra az embereket, valamint pártpolitikai kampány keretében valótlanságokat terjeszt a kormányfőről.

Habár a gyermek telefonjában van SIM-kártya, tehát telefonként is üzemel, elsődlegesen azonban orvosi eszközként használják a szülők, mivel a készüléken fut a Guardian Connect CGM nevű alkalmazás, amely valós időben mutatja Bence vércukorszintjét, emellett a készülék jelzi, hogy mikor kell külső eszközzel is megmérni a kisfiú cukrát. A kapott adatokat a készülékbe is be kell vinni, ami így külső kontrollt is kap, vagyis az alkalmazás pontosságát is nyomon lehet követni.

Telefonbetyár

Jó, ha tudja Jakab Péter, hogy az emberek többsége mélységesen felháborodott az akcióján. Nem csak azt kérdezték, honnan vette a telefonszámokat és miből finanszírozza a teljességgel fölösleges akciót. Azt is felrótták neki, honnan veszi a bátorságot ahhoz, hogy amikor emberek ezrei halnak meg világszerte, akkor ő az ostoba magyarázkodásaival próbálja gyengíteni az egyik leghatékonyabban védekező kormány vezetőjét – Gajdics Ottó vezércikke.

A kisfiú édesapja szerint a szenzortelefon száma senkinek nincs megadva, mindössze hárman tudják: a szülők és egy óvodai gondozó. – Mi biztosan nem járultunk hozzá, hogy bárkinek megadják ezt a számot – mondta a Magyar Nemzetnek az apa. Hozzátette: a hívás idején nem vették fel a készüléket, ám a telefonszámot ellenőrizték. – A +36 1 510-0582-es számról hívtak minket, és több ismerősünk, aki felvette az ugyanerről a számról érkező telefont, azt mondta, hogy Jakab Péter kampányüzenete volt hallható – nyilatkozta a férfi méltatlankodva. Hozzátette: a számot azonnal blokkolták a készüléken.

A Magyar Nemzet is megírta, hogy Jakab Péter a napokban automata telefonhívásokra alapozott kampányt indított, amiben amellett, hogy az otthon maradásra biztatja az embereket, hazugságokat terjeszt a kormányfőről. – Üdvözlöm! Jakab Péter vagyok, a Jobbik elnöke. A koronavírust még nem kaptam el… – kezdi mondandóját nevetve a politikus. A hangüzenetben többek között arról beszélt, hogy azt javasolta Orbán Viktornak, hogy fogadjon el három hónapnyi rendkívüli felhatalmazást – utal ezzel Jakab a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény körüli vitákra. – Miniszterelnök úr sajnos ezt nem fogadta el, helyette azt kérte, addig kormányozhasson egyedül, ameddig csak akar – állítja a pártelnök a hangüzenetben, ez azonban nem igaz, ugyanis a kormányfő nem kért ilyet, különösen tőle nem.

Az egykor radikális párt vezetője valótlanságot terjeszt
Fotó: Mirkó István

A Magyar Nemzet vasárnap délelőtt kérdezte a Jobbiktól, hogy mi alapján keresik meg az embereket, és milyen adatbázist használt a párt a kampányhoz. Kérdéseinkre azonban, idáig nem érkezett válasz. A Pestisrácok.hu internetes hírportál hasonló kérdésére azt válaszolták, hogy „a telefonszámok a telefonos szolgáltatók online és nyomtatott tudakozói bázisaiból származnak”. A híroldal azt írta: egyik olvasójuk a szolgáltatójánál érdeklődött, hogy ők adták-e ki a titkosított mobilszámot. A szolgáltató válasza szerint nem, de könnyű megszerezni a telefonszámokat.

– Eddig negyven bejelentést kaptunk a Jobbik telefonos kampánya miatt, ki fogjuk vizsgálni az ügyet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.