időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Mi a teendő vadgázolás esetén?

Forrás: Autó-Motor
2021.09.15. 08:44

Szarvasbőgés idején megnő a vadbalesetek száma, de előfordulhat olyan eset is, hogy gázolás nem történik, de az autó előtt átfutó kisállat miatt a sofőr félre rántja a kormányt, és így szenved balesetet.

Rengeteg őz, szarvas, vaddisznó, róka pusztul el, sérül meg a magyar utakon augusztus végétől szeptember végéig, miután autóval ütközik. Ráadásul a balesetek nemcsak az állatok szempontjából okoznak jelentős problémát, hanem a járművekben is kárt tehetnek, arról nem is szólva, hogy az autó sofőrét és az utasokat is veszélybe sodorják. Méretüknél fogva a legnagyobb veszélyt a szarvasok jelentik, a gímszarvas párzási időszakában (augusztus vége és szeptember vége között) a vadak kontrollálatlanul viselkednek, ennek köszönhetően pedig sok állat téved a közutakra, amely komoly veszélyt hordoz magában. Számos vadgázolásos balesetről szólnak ebben az időszakban a hírek. De nemcsak a nagyvadak, hanem a kisebb méretű állatok is okozhatnak akár több százezres kárt.

 

„Országos használt autó kereskedői hálózatunkban sokszor találkozunk – jellemzően ősszel – olyan esettel, hogy eladunk egy autót, és néhány héten belül jön vissza a szegény ügyfél kétségbeesetten, mert összetört a jármű – mondta Frank György, az egyik autókkal foglalkozó cég márkaigazgatója. – Bár a szabályokat betartva közlekedett az úton, elütött egy vadat, a javítást pedig saját Cascóra kellett megcsinálni; sőt a vadásztársaság feljelentette a rendőrségen és be is perelte, hogy megtérítse a vadkárt, amit okozott.”

Legtöbbet úgy tehetjük egy baleset elkerülése érdekében, ha csökkentett sebességgel és nagy éberséggel közlekedünk a vadaktól veszélyeztetett útszakaszokon, amelyre egyébként minden esetben tábla figyelmeztet. Sajnos minden óvintézkedés ellenére időnként annyira kiszámíthatatlan az állatok viselkedése, hogy bekövetkezik az ütközés.

Amennyiben megfelelően tájékozottak vagyunk a jogainkat illetően, jelentős költségektől kímélhetjük meg magunkat.

Sok esetben ugyanis nem az autóvezető a hibás, előfordulhat, hogy a helyi vadásztársaság felel a balesetért.

Minden egyes, akár közúton történt vadbalesetben is érdemes szakember véleményét kikérni, hogy abban az adott ügyben, abban a konkrét helyzetben van-e értelme felszólítólevelet írni vagy pert indítani a vadászatra jogosult ellen, sőt akár olyan szituációban is, amikor nem történik konkrét ütközés a vaddal, mégis emiatt szenvedett valaki balesetet.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.