Dél-Olaszországból hozott kovászból készült Mátyás király kenyere

Kiderül milyen ételeket hozott magával a király olasz felesége Beatrix.

null

Mit is ettek Mátyás udvarában?

A gyakran álruhát öltő Mátyás király, 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd lányát, Beatrixot, aki számos olasz receptet magával hozott a magyar udvarba. Köztük egy különleges kalácsét is, amit, Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek így készítettek el:

  • Első lépésben lisztből, sárgabarack és alma levéből dagasztottak gyümölcskovászt, amit tíz napig érleltek.
  • A friss kovászból sütötték aztán a kalácsokat úgy, hogy a tésztát narancs- és sárgabarack-darabokkal, valamint nemes zsírokkal, olajokkal is gazdagították.
  • A kalácsot a királyi pékmesterek magas, kör alakú vasformában, ún. vaskoronákban sütötték, melyekről később a Korona Kalács nevet kapták.
  • Mátyás király Igazság kenyere kb. 2 kilót nyom. Összetevői pedig: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum és szárított kovász durumbúzából
    Fotó: PEXELS

    Mátyás király választottja, még kovászt is utaztatott magával Olaszországból, amikor új otthonába érkezett. Beatrix kovásza Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza is – ebből készült Mátyás király Igazság kenyere. Érdekesség, hogy a királyi udvarban korábban csak kását, és lepényt sütöttek, a cipóforma Beatrix érkezése után lett népszerű.

    Mátyás király Igazság kenyere kb. 2 kilót nyom. Összetevői pedig: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum és szárított kovász durumbúzából.

    Panír a királyi udvarban

    Ha azonban kiszáradt az Igazság kenyere, akkor nem használták fel a panírozáshoz. Mátyás király idejében ugyanis, a panírozás módszere még más volt. Ekkoriban a panír egy sűrű, boros palacsintatésztát jelentett, amelybe a korábban olajban megforgatott csirkét vagy halat mártották bele a tésztába.

    A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

    A sült hódfarok és a fekete puding volt VIII. Henrik kedvenc étele

    VIII. Henriknek nemcsak a nők jelentették a szenvedélyt, hanem az ételek is. Az angol király nagyon élvezte a fogadásokat, banketteket – írja a mindmegette.hu.

    A királyi udvar konyhájában 200 fős stáb dolgozott azon, hogy VIII. Henrik és vendégei is elégedetten nyalják meg tíz ujjukat az étkezések után. Nézzük, milyen ételeket evett VIII. Henrik!

    Sült húsok

    Sült húst minden étkezéskor felszolgáltak. Az 1500-as évek elején csak a gazdagok engedhették meg maguknak, hogy friss húst fogyasszanak az év bármely napján. A királyi konyhán évente 1240 ökröt, 8200 juhot, 2330 szarvast, 760 borjút, 1870 sertést és 53 vaddisznót szolgálta fel.

    Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.