Blaha Lujza esküvői tortája, a diós-málnalekváros csoda
A nemzet csalogánya, Blaha Lujza szakácsnőnek is kiváló volt, a nevét viselő tortát azonban nem ő találta ki.
A Reindl Ludovikaként anyakönyvezett Blaha Lujza (1850–1926) gyermekkorát egy vándor színtársulattal töltötte, melynek tagjai közül Prielle Kornélia is dajkálta. Az édesanyja után dalos Lujzinak hívott kislány már ötévesen apróbb szerepeket kapott, majd apja halálát követően gyámapja családnevén, Kölesi Lujzaként lépett fel. Tizenöt éves korában szerződtette a szabadkai színház, ahol az előadásokat katonazenekar kísérte. Ennek idősebb karmestere, a cseh származású osztrák Jan (Johann) Blaha felismerte az ifjú művésznő tehetségét, s taníttatta, majd feleségül vette pártfogoltját. Blaháné még két ízben házasodott, de hálából élete végéig az első férje nevét viselte.
Három házassága alatt folyamatosan vezetett háztartást és gyakran voltak híres vacsoravendégei. Jóízű, de egyszerű, magyaros fogásokat főzött. Pl. Munkácsy Mihály rajongott a szegedi paprikásáért és kapros-túrós lepényéért, az újságírók pedig feldicsérték a báró Splényi Ödönnel kötött házasságakor ünnepi ebédként feltálalt, füstölt húsos lencsefőzelékét. A társaságban sikert aratott különlegességei közül több is felkerült nívós éttermek étlapjára. Így a libamájas-gombás bélszínszeleteit szívesen fogyasztotta Újházi Ede és asztaltársasága a városligeti Wampetics vendéglőben (a Gundel elődjében).