Amerikai feketelistán maradtak a kínai telefoncégek

A januárban sokat hezitáló New York-i tőzsde végül helyben hagyta a Trump-adminisztráció utolsó heteiben kikényszerített befektetési tilalmat.

Forrás: vg.hu2021. 05. 08. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York-i tőzsde elutasította Kína három legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójának fellebbezését. A China Mobile, a China Telecom, és a China Unicom rögtön Biden elnök beiktatása után kérte a Trump-adminisztráció utolsó heteiben kirótt befektetési tilalom feloldását.

Fordulatokban gazdag volt a három fekete listás cég sztorija, amin néhány nap alatt is alatt sokat lehetett bukni, de persze, nyerni is. Mert a papírok hullámvasútra kerültek.

A három legnagyobb kínai távközlési társaságot a Pentagon tette fekete listára, mondván, kapcsolatban vannak a kínai hadsereggel. Ezért az NYSE még december 31-én megtiltotta az új tranzakciókat a társaságok részvényeivel január 11-től, de idén novemberig engedélyezték volna a meglévő részesedések eladását. Az eljárással még a Trump-adminisztráció rendeletének tett eleget a tőzsde, amely szerint amerikai befektetők többé nem szerezhetnek részesedést olyan kínai cégekben, amelyeket a hadsereg birtokol vagy irányít. Majd óriási meglepetésre, pár nappal később a tőzsde felfüggesztette saját eljárását, mondván, még tárgyalnak a szabályozó hatóságokkal, hogy az elnöki rendelet végrehajtási utasítása vonatkozik-e a három kínai nagyvállalatra. Addig azonban folyamatosan jegyzik azok részvényeit, értékpapírjait. Újabb két nap elteltével mégis a tilalom mellett döntöttek, s törölték a kereskedési listáról a három papírt.

Emiatt két napos ciklusokban 15 százalékot lehetett bukni vagy nyerni. Attól függően mennyire remegett a befektetők keze.

Wall Street-i elemzők már januárban úgy vélték, hogy az NYSE köpönyegforgatásai mögött az állhat, hogy az elnöki adminisztráció váltásának küszöbén nehezen tudták megítélni, éppen merről fúj a szél. Nos, a jelek szerint, Biden elnök hivatalba lépése sem változtatta meg a széljárást.

A kínai távközlési cégek az amerikai piacon befagyasztott ADR-ek (amerikai letéti jegyek) cseréjét ajánlották, hongkongi részvényekre. Bár a három vállalat hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei eltérő pályát futnak január óta.

  • A China Telecom részvényei magukhoz tértek, s 6 százalékkal feljebb kerültek,
  • de a China Mobile részvényei 5 százalékot estek az amerikai tilalom óta
  • míg a China Unicom részvényei 15 százalékot zuhant.
  • A hongkongi áresést ugyanakkor a kínai befektetők kedvező vételi alkalomnak tekintették, s januárban zsákolták a fekete listás részvényeket.

    Érdekes fejlemény, hogy márciusban egy szövetségi bíró blokkolta a Xiaomi kínai mobilcégre vonatkozó amerikai befektetési tilalom végrehajtását – emlékeztetett hétvégi számában a Wall Street Journal.

    A bíró elhibázottnak minősítette a kínai technológiai vállalat feketelistára helyezését.

    Igaz, a kínai távközlési szolgáltatóktól eltérően a Xiaomi részben nem állami tulajdonban van.

    (A borítóképen a China Mobile épületegyüttese. Forrás: Wikipedia)

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.