Okostelefonok, amelyeket a vártnál kevesebben vásárolnak

Nem alakult túl jól a harmadik negyedévben az iPhone két új modelljének piaca, éves összehasonlításban 12 százalékkal kevesebb fogyott belőlük.

Magyar Nemzet
Forrás: Feol.hu2022. 12. 30. 8:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén az Apple okostelefonjai voltak a legnépszerűbbek, a Samsung körülbelül tartotta az egy évvel ezelőtti piaci részesedését – közölte a Fejér megyei hírlap, a Feol.hu. 

Kevesebb mobil fogyott, de drágábban keltek el

Nem alakult túl jól a harmadik negyedévben az okostelefonok piaca, éves összehasonlításban 12 százalékkal kevesebb fogyott belőlük. 

Ez mégsem jelenti azt, hogy túlságosan nagy pofont kaptak volna a gyártók, mindeközben ugyanis a készülékek átlagos eladási ára 10 százalékkal nőtt, így az összbevételt nézve csak három százalék mínuszt kellett elkönyvelniük.

Az átlagos eladási ár emelkedésében az 5G-kompatibilis mobilok játszották a kulcsszerepet, a harmadik negyedévben eladott telefonok 46 százaléka támogatta már a technológiát. Ez rekordmagas arányt jelent, ráadásul az 5G-s mobilok átlagos eladási ára ötszöröse volt a 4G-s készülékekének.

Bukik az iPhone 14 Plus és a Galaxy A23 5G?

Nincs meglepetés abban sem, hogy idén az Apple okostelefonjai voltak a legnépszerűbbek, éves összehasonlításban tíz százalékkal nőtt ezekből a termékekből származó bevétele, miközben hét százalékkal emelkedett az iPhone-ok átlagos eladási ára.

Az viszont már sokkal érdekesebb információ, hogy az iPhone 14 mellett az iPhone 14 Plus iránt annyira alacsony az eddigi kereslet, hogy elképzelhető, ezeket elkaszálja az Apple. 

Az a szóbeszéd járja, hogy az Apple jövőre az eddigieknél kevesebb modellből álló iPhone 15 termékcsaládot mutat be.

Az androidos gyártók közül már kevesen büszkélkedhetnek: a bevételmegoszlás tekintetében a Samsung körülbelül tartotta az egy évvel ezelőtti piaci részesedését, a Xiaomi egy picit nőni tudott, míg az Oppo/OnePlus és a Vivo márkák érdemben veszítettek a részükből.

Egy friss dél-koreai jelentés szerint a Samsung drámai módon csökkentette a saját várakozásait a Galaxy A23 5G-vel kapcsolatban.

Eddig ugyanis 12,6 millió darab eladását prognosztizálták, 17,1 millió A23 4G mellett. A The Elec forrásai szerint a frissített adatok alapján már csaknem négymillió Galaxy A23 5G eladásában bízik a vállalat, ami 70 százalékkal kevesebb értékesítést jelentene. 

Az eredeti teljes írás A vártnál is kevesebben vásárolják az iPhone két új modelljét címen a Feol.hu oldalon olvasható. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.