Az Apple AirDrop mindenhol korlátozza a fájlmegosztást

Nagy felhördülést okozott novemberben, hogy az iOS 16.1.1-es frissítése Kínában csak meghatározott ideig engedi a közelben lévő telefonok fájlmegosztását. A 16.2 frissítés azonban az egész világon a tízperces korlátozást tette alapértelmezetté. A kérdés, hogy valóban a felhasználók védelméről vagy politikai behódolásról van-e szó. A kanadai parlament szerint az utóbbiról.

2022. 12. 31. 10:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína novemberben a tüntetések nyomán megváltoztatta a zéró-Covid-politikát, feloldva számos korlátozást. A folyamatos tesztelések idején azonban számos fiatal telefonjával foglalta le magát sorban állás közben. Általában vicces mémek terjedtek az egymás mögött állók között, amelyek a tesztelés nehézségeit figurázták ki. A technológiát az Apple fájlmegosztó alkalmazása, az AirDrop biztosította, amely körülbelül kilencméteres távolságban, Bluetooth- és wifikapcsolaton keresztül továbbította az üzeneteket.

Illusztráció (Forrás: Pexels)
Illusztráció (Forrás: Pexels)

Az alkalmazást először az iOS7 mutatta közel tíz éve, és különösen koncerteken örvendett hatalmas sikernek. A One Direction koncerteken például rendszeresen Harry Styles mémek futottak közbe a teljesen idegen résztvevők között, ezzel is növelve a koncerten való összetartozás élményét. A technológia később a kínaiak számára az egyik utolsó cenzúrázatlan fájlküldési metódussá lépett elő.

Kommunizmus kontra Apple

A probléma ősszel kapott igazán nagy nyilvánosságot, amikor egy tüntető Peking-szerte kampányolni kezdett Hszi Csin-ping újraválasztása ellen, molinókat helyezve ki a kínai fővárosban. Később az aktivizmus az online térbe költözött, és az AirDropon keresztül számos ismeretlen kapta meg az aktivisták kommunista rezsimet bíráló szövegeit és képeit. Az Apple novemberben jelentette be, hogy az iOS 16.1.1-es frissítése átállítja az AirDrop alapértelmezését, így a felhasználók csak ismerőseiktől fogadhatnak majd fájlokat. Ha a felhasználó mégis engedélyezi a „mindenki” beállítást, tehát hogy minden AirDrop-felhasználó telefonja szűk tízméteres körzetében fjlokat osszon meg vele, az akkor is csak tíz percig él a bekapcsolás után.

A bejelentés nyomán a techcég komoly bírálatokat kapott, melyek szerint teljesíti a kínai kormányzat valószínűsíthető követelését, és megfosztja a tüntetőket egy jelentős kommunikációs csatornától. Tény, hogy az Apple már máskor is tett engedményeket a kommunista vezetésnek, például Kínában elérhető a tajvani zászló, illetve az App Store-ban több VPN, üzenettitkosító, illetve vallásos alkalmazás sem engedélyezett.

A válasz szerint a cég csak egy régi adósságát törleszti a felhasználóknak, mivel eddig is valójában az ismerősökkel való fájlmegosztásra szolgált volna az alkalmazás. Így lehetett volna elkerülni a szexuális tartalmú üzenetek kéretlen fogadását például, amelynek kapcsán számos kritika érte már az Apple-t. Legutóbb a Southwest Airlines egyik pilótája volt kénytelen megfenyegetni a teljes járatot, hogy leszáll, mivel az egyik utas folyamatosan meztelen fényképeket küldött körbe a gépen az AirDrop segítségével.

Az Apple a kínai hírek után gyakorlatilag rögtön bejelentette, hogy az AirDrop változásait 2023-ban az egész világra kiterjesztik. Decemberben pedig kiderült, hogy az iOS 16.2 frissítése már tartalmazza az új beállítást.

A kritikus hangok azonban nem halkultak. Számos felhasználó szerint a techóriás mindössze leplezni szeretné, hogy a kínai vevőközönség és gyártókapacitás miatt nem engedheti meg magának, hogy ne legyen megfelelő viszonyban Hszi Csin-ping kormányával. Tény, hogy a teljes Apple-bevétel húsz százaléka származik Kínából, a gyártókapacitásból pedig hiába telepítettek át az elmúlt években Vietnamba és Indiába, még mindig Kínában vannak a legmeghatározóbb gyárak.

Ezekre az összefüggésekre próbálta felhívni Wang Han is a figyelmet, aki öt napot éhségsztrájkolt a cég cupertinói központja előtt.

A legélesebb választ a kanadai parlament adta, amelynek alsóháza decemberben határozattal ítélte el az Apple változtatását. Az egyhangú döntés szerint a nagy techcégek, mint az Apple vagy a Google hosszú ideje támogatják hallgatólagosan a kínai kormány kontrollját a tartalmak és a kommunikáció felett, a kanadai parlament azonban elítéli ezt gyakorlatot, mert ellehetetleníti a békés kínai tüntetők munkáját.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.