Bizarr videokártyát dob piacra az NVIDIA

A GeForce GT 1010 videovezérlő csak a grafikus meghajtó támogatási listájából derült fény a létezésére.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 19. 19:44
null
A kép illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az abszolút leggyengébb modellje az elavult GeForce GT 1010. Újabban bármilyen új számítógépes videokártya bemutatása izgalmas, de az NVIDIA most szolgáltatott egy kivételt a szabály alól. Az NVIDIA arra sem vette a fáradságot, hogy formálisan bejelentse a GeForce GT 1010 videovezérlőjét, csak a grafikus meghajtójának támogatási listájából derült fény a létezésére, a főbb specifikációiról pedig belsős források voltak kénytelenek hírt adni – olvasható az Origo cikkében.

A jelek szerint a videokártya a 2016 elején piacra dobott GeForce GT 710 közvetlen utódja, a nevéből sejthetően pedig a 2018-as évjáratú GeForce 1000-szériában használt Pascal architektúrát használja. Elméletileg 256 CUDA mag található benne, az alapórajele 1228 MHz, a Boost-órajele 1468 MHz, a dedikált memóriája 2 GB GDDR5, a fogyasztása pedig 30W körüli.

A kép illusztráció
Fotó: PEXELS

A terméket az teszi bizarrá, hogy manapság már az asztali számítógépes processzorokba integrált grafikus vezérlők jókora része is erősebb nála. Ettől függetlenül nem tökéletesen értelmetlen, például a kiöregedett számítógépeket házimozis központként hasznosítani próbálók számára jól jöhet, hiszen képes hardveres dekódolással lejátszani az olyan videofájlokat, amelyek szaggatnának az ennél elavultabb és gyengébb videokártyákon.

Egyelőre nem világos, hogy csak számítógépgyártók kaphatnak-e a GeForce GT 1010-ből, vagy a csináld magad piacon is elérhető lesz-e, de valószínűnek tűnik az utóbbi. Ha árban is közvetlenül a GeForce GT 710-et váltja, akkor olyan bruttó 13 ezer forinttól lehet majd kapható.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.